22 december 2012 – Kerstvakantie

Vrijdag direct na school en werk vertrekken we richting Schiphol voor onze vlucht naar Shanghai waar we kerstvakantie samen met mijn broer(tje) Jeroen, Mayke, Tijn, Blanca en Tes doorbrengen. Helaas is de vlucht 3 uur vertraagd, dus lang wachten op het vliegveld. De KLM heeft goed gekeken naar de NS, en blonk ook uit in “niet communiceren” en kastje-naar-muur gedrag. Maar goed om acht uur vertrokken we dan toch en hadden we stoelen met lekker veel beenruimte bij de ingang, dus dat was wel weer een meevaller!

Zaterdagmiddag rond één uur landen we op Pudong airport, waar we door Mr. Pan (chauffeur van Jeroen, die bij zijn leaseauto verplicht is omdat rijden in Shanghai bijzondere rijvaardigheden vergt die je eerder in de botsautootjes opdoet dan tijdens een Europese rijles…) werden opgehaald. Jeroen woont in een wijk buiten het centrum, ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld. Het is indrukwekkend om te zien hoe de wegen over elkaar heen gebouwd zijn, op de grotere wegen is een verhoogde doorgaande weg bijna standaard en vaak ga je bij kruisingen vier of vijf nivo’s de lucht in tot boven de bomen en soms zelfs tot boven flatgebouwen.


Shanghai – 2012 weergeven op een grotere kaart

‘s Middags krijg ik van Aranka voor mijn verjaardag een e-reader, ook handig voor onze Zeilreis want op een micro sd-kaartje past makkelijk een hele boekenkast. Ik kopieer een aantal boeken waaronder Tirza van Arnold Grunberg, dat ik voor deze vakantie uitkies. Van Jeroen en Mayke krijgen we een hotelovernachting in het centrum van Shanghai incl. kinderoppas, dat is lekker, samen een avondje uit en de kans om wat meer van Shanghai te zien.

Zondag gaan we met zij allen naar de Shanghai Zoo waar ook een reuze Panda zit. Het valt op dat veel dieren gewoon buiten zitten terwijl het toch vrij koud is (het sneeuwt zelfs eventjes), maar de meeste dieren zijn toch (of juist?) vrij bewegelijk. Het oudere gedeelte van de dierentuin ziet er minder goed uit, de kooien zijn klein en kaal, maar in het nieuwere gedeelte zijn de kooien ruimer. Het voeren van dieren blijkt een nationale hobby, wat tot grote boosheid bij de kinderen leidt, maar dat kan de Chinese bezoekers er niet van weerhouden een mars aan een bruine beer te voeren… ‘S avonds lukt het Wouter om een een IPad twee keer op de grond te keilen, eerste keer overleeft de IPad, tweede keer niet. Gelukkig is het de IPad van Jeroen, kunnen we nog claimen bij de WA-verzekering.

Maandag gaan we naar een Chinese versie van Giethoorn, Zhujiajiao, vol met leuke kleine winkeltjes en de voor de kids favoriete 10 yuan shop. Zie ook de volgende foto’s onderaan dit bericht.

‘s Avonds laten we de IPad repareren bij een Apple store, waar we zonder afspraak komen. Dit blijkt een groot probleem, ook al houdt de reparatie niet meer in dan omwisselen, maar uiteindelijk wordt ie toch netjes omgeruild. We zijn de winkel nog niet uit of fraude management van de ING hangt aan de lijn, of het klopt dat er net in een Apple Store in Shanghai met mijn credicard is betaald? Ja dus!, maar toch goed dat ze zo opletten, Maar ook realiseer je je weer hoe je door alle systemen gevolgd wordt. Jeroen vertelt dat dit in China nummerborden overal gefotografeerd worden en in een grote database bewaard worden, zodat de overheid continue weet waar je bent en bent geweest. Goed tegen de misdaad bestrijding, maar ook eng idee. Mr. Pan zet ons af bij het hotel Dong Hu in de French Concession. We nemen de metro naar de Bund waar we langs de Huangpu river lopen die ook ‘s avond druk bevaren wordt met zowel toeristen boten die volop verlicht zijn als vrachtvaarders met vaak alleen een minuscuul lichtje. We lopen terug via de Nanjing Rd. vol met neon reclame en grote warenhuizen.
We eten heerlijk bij een Chinees restaurantje in Xintiandi, een wijk vol met restaurantjes en cafeetjes aan het begin van de French Concession. We zijn vrij laat, en blijkbaar gaat de keuken al snel dicht want de gerechten volgen elkaar razendsnel op. Prima we hebben wel trek.

Maandag bekijken we uitgebreid de French Concession, we lopen langs de Huaihai Rd, via Fuxing park naar Taikang Lu waar kunstenaars en cafeetjes in een oud industriële gebouwen zitten. Onderweg drinken we in een cafeetje vlakbij Fuxing park aan de Gaolan Rd een kop koffie, naast een leuk kerkje. Het valt me op dat er mensen roken, is nu dus al gewoon geworden dat er in Nederland niet meer in cafés en restaurants gerookt wordt, en ook echt een verbetering. Eigenlijk raar dat het zo lang geduurd heeft voordat roken in horeca verboden werd. Aranka is erg verkouden en zit tegen ziek zijn aan, maar houdt zich met paracetamol en strepsils op de been. Via Maoming Rd lopen we terug naar het hotel, waar Mr. Pan ons om drie uur ophaalt. ‘s Avonds hebben we heerlijk gegourmet (met de hulp van de aji). Als ik na het eten wil helpen met het afruimen van de tafel wordt subtiel door de aji aangegeven dat iedereen zijn taak heeft en dat de tafel afruimen daar voor mij niet bijhoort.

Woensdag slapen we lekker uit, wat goed lukt omdat kids ook nog steeds lang doorslapen, of dat dat komt omdat ze nog last van een jetleg hebben of doordat ze erg moe zijn weten we niet maar het is prima. ‘s Middags gaan we bij de plaatselijke Decathlon kleren kopen. Vanavond vliegen we om 24:00 uur naar de Philipijnen waar we morgen ochtend via Manila op het eiland Bohol aankomen. Daarna waarschijnlijk dagje bijkomen op het strand.

Hieronder de foto’s:

Error: the communication with Picasa Web Albums didn't go as expected. Here's what Picasa Web Albums said:

Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/rmcrevecoeur%40gmail.com/album/December2012ChinaEnPhilipijnen?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.