1 sept. 2013 – Foto’s vakantie Oost Engeland

Hieronder de foto’s van onze vakantie bij de verhalen die we al eerder blogde:

Error: the communication with Picasa Web Albums didn't go as expected. Here's what Picasa Web Albums said:

Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/rmcrevecoeur%40gmail.com/album/VakantieOostEngeland2013?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.

10 aug. 2013 – Mooie tocht naar Orford aan de Ore

Vandaag om zeven uur opgestaan om met opkomend tij te vertrekken vanuit Southwold. Onze buren (ook Nederlanders) zullen tegelijkertijd met ons vertrekken, maar met de bestemming Nederland. Zij gaan in vijf dagen op en neer, net voldoende om een biertje in de pub in Southwold te halen. We ontbijten met wentelteefjes, voordeel van het ontbreken van broodroosters en tosti-ijzers is dat het opeens weer heel nuttig is om wentelteefjes te bakken als je oud brood hebt. Om klokslag negen uur gooiden we de trossen los. Er stond niet al te veel stroom op de rivier, dus we konden rustig naar buiten varen, dat is mooi, want we proberen niet te veel toeren te maken omdat anders de motor mogelijk weer koelwater gaat lekken. Als we terug zijn moeten we dit goed opgelost krijgen.

Buiten staat er een westen tot noordwesten wind en hebben we ook een paar knopen stroom mee. Over de grond voeren we tussen de zeven en tien knopen. We konden dicht langs de kust varen, langs Thorpeness en Aldeburgh, plaatsjes die er vrolijk uitzien met hun gekleurde gevels langs de kust. Daarna komen we langs een oud militair terrein, gevestigd op een grindbank tussen de rivier de Ore en de zee. Hier heeft het Britse leger tijdens de koude oorlog atoombunkers gebouwd die er nu als verloren tekenen des tijds bij staan. Opruimen van oude, in onbruik geraakte bouwwerken is blijkbaar niet de meest sterke eigenschap van de Britten.

Keurig volgens onze planning komen we om twaalf uur (twee uur voor hoog water) aan bij de ingang van de Ore. Het is nog wel spannend of we over de grinddrempel komen omdat de grindbanken steeds op een andere plek liggen, maar met een recent kaartje van Internet lukt het om er overheen te komen maar met speling van minder dan een halve meter… De rivier zelf is een prachtig natuurgebied, we zien o.a. lepelaars. Bij Orford worden we via de marifoon door de havenmeester naar een van de meest buitenste mooring-boeien geloodst, i.v.m. het gewicht van ons schip. Hij komt even later ook langs voor het havengeld en legt uit waar we met onze dinghy kunnen aanleggen. Met de dinghy hebben we ook nog stroom mee dus we zijn zo in Orford. Wouter is apetrots dat hij mag sturen (waardoor het wel weer ietsje langer duurt…). Orford is een leuk plaatsje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De auto’s misstaan dan ook in dit schilderachtige dorpje. Er is een oud kasteel uit de middeleeuwen wat we uitgebreid bekijken en wat Wouter en Myrthe ook erg tot hun verbeelding spreekt. Buiten het kasteel is een grasveld met steile heuvels waar Wouter en Myrthe herrlijk kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen.

Terug mag Myrthe sturen en dat gaat toch wat voorzichtiger dan bij Wouter… Bij de boot gaan we nog zwemmen (het is bijna laag water en de rivier is nu behoorlijk zoet). Omdat het toch nog vrij hard stroomt gooien we de veiligheidslijn met hijsgordel over boord. Voor de grap probeert Aranka mij uit het water te hijsen, door de giek buiten de boot te brengen en de grootschoot aan de hijsgordel te bevestigen. Het blijkt nog behoorlijk lastig om iemand die (doet alsof hij) bewusteloos is aan boord te krijgen. Halverwege beginnen mijn ribben toch te protesteren en laat Aranka me weer in het water zakken. Nu we de giek toch uitgeboomd hebben bevestigen we er ook nog het bootsmanstoeltje aan zodat Myrthe en Wouter kunnen schommelen, waarbij we ze met de grootschoot tot vlak boven het water laten zakken en weer ophijsen. Dolle pret natuurlijk.

Aangezien er hier echt geen enkele vorm van internet is (geen mobiel netwerk, geen WiFi) ga ik dit bericht weer plaatsen via de kortegolfzender. Kunnen we ook meteen de gribfiles voor morgen ophalen. Als de wind goed is gaan we morgen naar de River Deben.

9 aug. 2013 – Southwold waar de tijd heeft stilgestaan

Woensdag avond vertrokken we rond 19:00 uit Lowestoft richting Southwold, met een noordenwind en stroom mee. Het was heerlijk ontspannen zeilen en we moesten oppassen niet te vroeg bij Southwold te zijn, waar je pas 3 uur voor hoogwater naar binnen kan omdat er een “grind drempel” voor de ingang ligt. We kwamen keurig rond negen uur aan bij Southwold zodat we net met het laatste beetje licht de rivier op konden varen. De te volgen route (in het midden van de rivier ligggen ook weer grindbanken) was duidelijk omschreven in de pilot en rond half tien meerden we keurig af tussen twee andere schepen aan een “stellage”. We konden nu ook ons “fenderboard” gebruiken, een houten balk die je buiten twee fenders hangt zodat je tegen een paal kan afmeren.

Al bij de aanloop in de schemering viel het op hoe gezellig dit haventje is. Langs de rivier staan kleine huisjes/hutjes van vissers, een botenwerf, een Fish & Chips hutje (waar het halve dorp ‘s avonds in de rij staat voor de beste Fish & Chips die ik ooit gegeten heb) en de pub waarvoor wij lagen afgemeerd. Donderdag zijn we in ons bijbootje met de vloedstroom mee verder de rivier de ‘Blyth’ op gevaren door een prachtig moerasgebied waar we ook nog twee zeehonden tegenkwamen die daar lagen te zonnen. Wouter zat stoer voor in het bootje en probeerde elke spetter op te vangen. Na ruim een uur varen kwamen we in ‘Blythburgh’ met een prachtig oud kerkje en een prima pub waar we gelunched hebben voordat we weer terug gingen met de eb-stroom. Het was inmiddels wat harder gaan waaien en er waren wat golfjes, dolle pret voor Wouter zodat zelfs Aranka er de lol van inzag om zo hard mogelijk door de golven te varen. Bij onze boot aangekomen was het nog oppassen dat we er niet voorbij spoelde zo hard stroomde het.
‘s Middags nog de halve boot uit elkaar geschroefd om het licht voorin te repareren. Dat was er spontaan mee opgehouden, en het duurde wel even voordat ik een punt gevonden had waar alle lampjes die het niet meer deden samen kwamen. Wat de oorzaak is weet ik niet, maar ik heb er maar een nieuwe kabel naar toe getrokken, dat was het minste werk en nu doet alles het weer.
‘s Avonds naar het plaatsje Southwold gelopen langs een prachtig pad langs de duinen. Ook terug via een prachtig ‘public foodpath’ dwars door de weilanden gelopen. Toen we terugkwamen bij de boot kregen we het toch wat koud, en het hielp niet dat de visschotel die we besteld hadden ook koud was, maar gelukkig ook erg lekker.

Vandaag zijn we naar het strand geweest waar Wouter en Myrthe heerlijk heben gespeeld en Myrthe nog ondersteboven werd gegooid door een grote golf. Kapotte knie en blauwe plek, maar mocht de pret niet drukken. Toen we terug kwamen lag er een andere boot naast ons waardoor onze boot van de kant was getrokken (Onze boot ligt vast met lange lijnen omdat we aan een vaste stellage liggen met ruim 2 meter verval, en kan dus ook best paar meter van de kant komen te liggen). Met wat geklungel en een plank lukte het toch weer om aan boord te komen. Vanavond hebben we Fish & Chips gegeten die inderdaad erg lekker waren. Morgen vertrekken we richting Orford aan de rivier de Ore die ook weer een spannende ingang heeft.

Nu weer proberen mail via de kortegolfzender te versturen, vorige keer ging dat prima.