18-20 oktober – Dolfijnen in de Noordzee?

Aangezien het nog een mooi weekend wordt willen we dit weekend nog zeilen voordat de boot weer onder een dik winterzeil verdwijnt. De wind is vooral zuid, dus we willen zaterdag naar Schevingen, dan is het zondag voor de wind terug varen. Vrijdag ochtend breng ik alvast de Genua en een nieuw Rocna anker naar de boot voor mijn eerste afspraak in Amsterdam. Als ik aan kom lopen vraagt de bemanning van de boot naast ons of ik van AT5 ben? Even later verschijnt AT5 inderdaad voor een opname in de haven war onze boot ook op staat.

Myrthe heeft gevraagd of Lieve, haar vriendin, mee mag. Vrijdag eten we vroeg en halen dan Lieve op en rijden naar Amsterdam. Zaterdag willen we bijtijds vertrekken om de stroom mee te hebben en om voordat het gaat regenen in Scheveningen te zijn. Als we op de boot zijn vind Lieve de boot erg leuk en Myrthe moet natuurlijk alle hoekjes laten zien, je zou denken dat er onweer op komst is… Als ze tot rust zijn gekomen leggen we ze in bed. Wij zij zelf ook moe en hebben eigenlijk geen puf om nu nog naar IJmuiden te varen. Het alternatief, vroeg naar bed gaan en vroeg op staan voelt -nu in ieder geval- veel aantrekkelijker.

Van Herfstvakantie

Ondanks dat het ver in oktober is is het toch warm en ietwat zweterig staan we om vijf uur op. Nadat we thee, koffie en wat boterhammen hebben gemaakt gooien we los en vertrekken we richting IJmuiden. Daar moeten we even wachten bij de sluis, maar net als we willen vastleggen aan de wachtsteiger springen de lichten op rood-groen. De kids zijn inmiddels ook wakker geworden en hebben wel trek in een ontbijtje. Buiten zie ik ze echter niet. Als we de sluis uit zijn hijsen we de zeien. De wind is ZZO en Scheveningen is goed bezeild, er staat echter meer wind dan ik dacht, daarom zetten we twee reven. Daarna loopt de boot lekker en worden de gangboorden zo nu en dan met zout water gespoeld (goed voor het teak). Nu we op een oor liggen komt er zo nu en dan een apenkopje naar buiten om te kijken waar we zijn en hoe het komt dat de boot scheef ligt. Lieve is heel verbaasd dat ze nu opeens midden op zee zit…

De wind ruimt iets in de ochtend en het laatste stuk varen we hoog aan de wind. Het is heerlijk weer met een lekker zonnetje. Bij Scheveningen moeten we nog een klein slagje naar binnen maken en rond het middaguur meren we af in de jachthaven. Het eerste wat de kinderen proberen is kijken of ze nog door de spijlen van het hek passen, dat blijft een belangrijke attractie in Scheveningen. Nadat we het zeil netjes opgedoekt hebben, de haven betaald hebben gaan we richting Sea Life. We krijgen korting want we zijn lid geworden van de jachtclub Scheveningen omdat we onze boot na de Zeilreis van volgend jaar in Scheveningen willen leggen. Is toch handiger dan Amsterdam (dichterbij, je kan direct zeilen zonder sluizen, en strand om de hoek).

Bij Sea Life is het voeren van de otters en de piranha’s het hoogtepunt maar ook de haaien, roggen en andere beesten zij leuk. Ik zie ook de Koraalduivel of Lionfish met zijn mooien maar giftige stekels die ik in de Filipijnen met Jeroen in het echt gezien heb. Wel een verschil met het aquarium in Shanghai waar we vorig jaar waren, en dat intens veel groter is. Toch vermaken we ons hier niet minder! Als we uit Sea Life komen is het inderdaad gaan regenen en we lopen snel naar Simonis waar we heerlijk vis eten. Porties zijn wel wat groot dus we kunnen nog een maaltijd kibbeling meenemen voor morgen. ‘s Avonds willen Myrthe en Lieve we samen deze blog schrijven, maar verder dan een regel is het nooit gekomen.

Van Herfstvakantie

Zondag ochtend komen Trix en Martijn (de ouders van Lieve) langs met lekkere zelfgemaakte brownie’s. Lieve gaat met hen mee omdat wij vanavond waarschijnlijk pas vrij laat terug zijn. Om een uur of elf vertrekken we en hijsen het zeil in de vissershaven. Buiten staat de wind pal van achteren en bomen de Genua uit zodat we op twee oren varen. Alhoewel de stroom tegen staat schiet het toch lekker op met een dikke 8 knopen door het water. Vandaag zijn de kinderen meer aan dek en net nadat we het over dolfijnen op de Noordzee hebben (en of ze er nou wel of niet zijn) zien we er drie vlak achter onze boot langszwemmen. Dat is dus weer duidelijk, ze zitten er wel (alhoewel het ook bruinvissen geweest kunnen zijn).

Van Herfstvakantie

Op het Noordzeekanaal ruimen we alvast wat spullen op en oefent Wouter met sturen. Rond zes uur ‘s avonds ligt de White Witch weer vast in Amsterdam. We hebben geluk want het is de hele dag heerlijk weer geweest en droog gebleven dus we kunnen de zeilen droog opbergen.

Van Herfstvakantie

20131026-125201.jpg

9 aug. 2013 – Southwold waar de tijd heeft stilgestaan

Woensdag avond vertrokken we rond 19:00 uit Lowestoft richting Southwold, met een noordenwind en stroom mee. Het was heerlijk ontspannen zeilen en we moesten oppassen niet te vroeg bij Southwold te zijn, waar je pas 3 uur voor hoogwater naar binnen kan omdat er een “grind drempel” voor de ingang ligt. We kwamen keurig rond negen uur aan bij Southwold zodat we net met het laatste beetje licht de rivier op konden varen. De te volgen route (in het midden van de rivier ligggen ook weer grindbanken) was duidelijk omschreven in de pilot en rond half tien meerden we keurig af tussen twee andere schepen aan een “stellage”. We konden nu ook ons “fenderboard” gebruiken, een houten balk die je buiten twee fenders hangt zodat je tegen een paal kan afmeren.

Al bij de aanloop in de schemering viel het op hoe gezellig dit haventje is. Langs de rivier staan kleine huisjes/hutjes van vissers, een botenwerf, een Fish & Chips hutje (waar het halve dorp ‘s avonds in de rij staat voor de beste Fish & Chips die ik ooit gegeten heb) en de pub waarvoor wij lagen afgemeerd. Donderdag zijn we in ons bijbootje met de vloedstroom mee verder de rivier de ‘Blyth’ op gevaren door een prachtig moerasgebied waar we ook nog twee zeehonden tegenkwamen die daar lagen te zonnen. Wouter zat stoer voor in het bootje en probeerde elke spetter op te vangen. Na ruim een uur varen kwamen we in ‘Blythburgh’ met een prachtig oud kerkje en een prima pub waar we gelunched hebben voordat we weer terug gingen met de eb-stroom. Het was inmiddels wat harder gaan waaien en er waren wat golfjes, dolle pret voor Wouter zodat zelfs Aranka er de lol van inzag om zo hard mogelijk door de golven te varen. Bij onze boot aangekomen was het nog oppassen dat we er niet voorbij spoelde zo hard stroomde het.
‘s Middags nog de halve boot uit elkaar geschroefd om het licht voorin te repareren. Dat was er spontaan mee opgehouden, en het duurde wel even voordat ik een punt gevonden had waar alle lampjes die het niet meer deden samen kwamen. Wat de oorzaak is weet ik niet, maar ik heb er maar een nieuwe kabel naar toe getrokken, dat was het minste werk en nu doet alles het weer.
‘s Avonds naar het plaatsje Southwold gelopen langs een prachtig pad langs de duinen. Ook terug via een prachtig ‘public foodpath’ dwars door de weilanden gelopen. Toen we terugkwamen bij de boot kregen we het toch wat koud, en het hielp niet dat de visschotel die we besteld hadden ook koud was, maar gelukkig ook erg lekker.

Vandaag zijn we naar het strand geweest waar Wouter en Myrthe heerlijk heben gespeeld en Myrthe nog ondersteboven werd gegooid door een grote golf. Kapotte knie en blauwe plek, maar mocht de pret niet drukken. Toen we terug kwamen lag er een andere boot naast ons waardoor onze boot van de kant was getrokken (Onze boot ligt vast met lange lijnen omdat we aan een vaste stellage liggen met ruim 2 meter verval, en kan dus ook best paar meter van de kant komen te liggen). Met wat geklungel en een plank lukte het toch weer om aan boord te komen. Vanavond hebben we Fish & Chips gegeten die inderdaad erg lekker waren. Morgen vertrekken we richting Orford aan de rivier de Ore die ook weer een spannende ingang heeft.

Nu weer proberen mail via de kortegolfzender te versturen, vorige keer ging dat prima.

4 mei 2013 – Naar Terschelling

We staan om 7 uur op zodat we met de stroom mee vanuit Harlingen naar Terschelling kunnen varen en daar met laagwater aankomen zonder het laatste stuk door de Meep, de Slenk en het Schuitengat stroomtegen te krijgen.
Als ik ‘s ochtends de vaarwijzer nog even doorlees zie ik dat het getij bij Terschelling ongeveer een uur voorloopt op Harlingen, dus we moeten iets sneller ontbijten.
Gelukkig roep ik de brug nog even op, die blijkt 5 voor half en heel te draaien ipv 5 over zoals ik dacht, maar als we direct losgooien halen we hem nog net.

Het waait lekker (20 knopen) en we zetten een rif. Het eerste stuk langs de Pollendam is net niet bezeild, maar daarna kunnen we heerlijk zeilen, prachtig weer, lekker windje over het wad. Een jaar of 10 geleden voeren we hier samen met Jeroen en Guido per kano, toen we een familie weekend op Vlieland hadden. Toen nooit gedacht dat we hier nu zo zouden zeilen.

Het blijft wel opletten want het is druk met vissersboten en ferries en we moeten stukjes door de vaargeul kruisen, maar Ranka en ik genieten er volop van om hier zo te varen. Om het compleet te maken zien we op een paar meter een zeehond zwemmen waar we langs zeilen.

Als we vanuit de Slenk bij het Schuitengat komen strijken we het grootzeil en varen we met ruime wind op de genua de haven in. In de haven is een speeltuin waar Myrthe en Wouter spelen, ook is er nog een soort braderie, waar Wouter een bootje koopt.

‘S middagen bekijken we West-Terschelling en besluiten we hier 2 nachten te blijven. Morgen gaan we fietsen huren en het eiland verkennen, het lijkt wel vakantie…

20130505-141652.jpg

20130505-170346.jpg

20130505-170404.jpg

20130505-170414.jpg

26 november 2012 – Goed gesprek gehad met directeur van de E.L.S.

Vanavond na de ouderavond een goed gesprek gehad met de directeur Jan de Kleijn van de School (E.L.S.) van Wouter en Myrthe over onze zeilreis en hoe we het onderwijs kunnen organiseren. Fijn dat de E.L.S. wil meedenken, als het management team van het school er positief tegenover staat gaan we samen met de directeur naar de leerplicht ambtenaar. Wordt vervolgd…

2 oktober 2012 – Taptoe in Leiden

Wouter en Myrthe lopen mee in de Taptoe met de Judovereniging de Eendracht. Vorig jaar waren ze met de judovereniging eerste, daarom lopen ze nu vooraan.