23 juni 2013 – Anode zoek…

We zijn druk bezig om het schip aan de buitenzijde te schuren en poetsen met was. En we laten iedereen meedenken hoe het komt dat een ring van de sail drive is aangevroten (aluminium is gecorrodeerd). Dat heeft Harry de vorige eigenaar nooit gehad. Wij hebben dus iets verandert ten opzichte van vroeger. We hebben vier mogelijke oorzaken bedacht: 1. wij liggen altijd aan de walstroom (lag de boot hiervoor niet), 2. wij liggen nu op zoet water (vorige eigenaar had de White Witch op zout water liggen, 3 de anode aan het eind van de schroef is er afgevallen of 4. de ring die is aangevreten is ook een anode. Maar het gekke is dat er nog een anode aan de achoef zit, maar die is niet aangevreten en het aluminum van de sail drive wel. We vragen aan een monteur van Schaap Shipcare om mee te denken en de aluminium ring te vervangen en om te controleren of we op zoet water andere anodes nodig hebben. Maandag gaat de monteur er naar kijken.

Zo koffietijd is voorbij.
Als de regen nu ook weer stopt, kunnen we weer verder.

20130623-222042.jpg Gecorrodeerde ring van de sail drive, is dit een anode?

20130623-222102.jpg Hoort er op het einde van de schroef ook een anode..

20130623-222110.jpg Met ondergaande zon kan zo’n overtrekkend buitje ook een mooi plaatje opleveren….

24 juni 2013 – Update: Gisteren met de werf Schaap Shipcare gebeld. Het aangevreten stuk aluminium is ook een anode van de sail drive. Dus dat dat er zo uitziet is normaal. Volgende week wordt er een nieuwe opgezet. Daarvoor moet de schroef er dan wel vanaf. Op het einde van de schroef komt ook een anode van aluminium ipv zink omdat we Amsterdam op zoet/brak water liggen. (Zink op zout water, aluminium op zoet en/of zout water, magnesium op alleen zoet water). Weer wat geleerd.

Minder goed nieuws was dat de monteur vond dat er (te?) veel speling in de schroefbladen zat. Het is een vaanstand schroef waarvan de bladen kunnen draaien zodat de schroef nauwelijks wrijving heeft met het water als je zeilt. Afgesproken dat ze daar nog goed naar kijken als de schroef er volgende week af gaat.