8 aug. 2013 – Eerste Sailmail vanuit Lowestoft via de kortegolfzender

Na vele uurtjes noeste arbeid is het zondag gelukt om via de kortegolf zender contact te leggen met een server van sailmail, die aangaf mij niet te herkennen (klopt, ik had nog geen account, maar dat is inmiddels ook geregeld), maar toch… er was contact.

Inmiddels zijn we maandag vertrokken naar Lowestoft nadat er een nieuwe intercooler (een soort warmte wisselaar tussen het interne koelsysteem en het koelwater) was geplaatst omdat de oude lek was waardoor het koelwater in het interne koelsysteem liep. Het onderdeel had er vrijdag zullen zijn maar was verkeerde type, maar maandag toch eindelijk de goede geplaatst.

Zaterdag zijn Jeroen, Mayke, Tijn, Blanka, Tessa en Matthijs (vriendje van Tijn) langsgeweest die ook in Amsterdam waren. Erg gezellig en leuk om te zien hoe Tijn en Matthijs binnen de korste keren de electronica aan bord door hadden. Zaterdag middag nog kaarten gekocht bij Datema en naar Nemo geweest en zondag de antenne van de kortegolf antenne aangesloten. Wouter heeft weer goed geholpen doordat hij in de bakskist past en goed bij de meest onmogelijke plekjes kan. Hij heeft dit inmiddels zelf ook door en er moest dus eerst onderhandeld worden.

De overtocht
Rond een uur of zes ‘s avonds vertrokken we uit de sluis bij IJmuiden, er stond een zacht oosten wind, dus we konden de genua mooi uitbomen. Voorspelling was zuidwest 5-7 later draaiend naar noordwest en nog iets toenemend. Op een rustige zee gekookt en gegeten. Heerlijk dat we weer een stuurautomaat hebben, hij doet het prima! Na het eten de boot klaar gemaakt voor de nacht en de Genua IV op de kotterstag gezet. We waren nog niet klaar of de eerste lichtflitsen vlogen door de lucht. Op de radar konden we de onweersbuien goed volgen en de meeste ontwijken. gelukkig viel het wel mee met de windstoten ook toen we er midden in zaten. Het was in ieder geval wel een prachtige show, midden op zee met al dat geflits en gedonder.

Daarna nam de wind toe en draaide zoals voorspelt naar het zuidwesten. Aan de wind met de riffen en de Genua IV liep de boot prima en schoten we lekker op. Het was een prachtige nacht met een fantastische sterrenhemel. Leuk om zo onze eerste oversteek met deze boot te maken. Toen de wind nog verder toenam hebben we nog een derde rif gezet, maar toen liepen we echt veel minder hoog aan de wind.

Toen het licht werd nam de wind ook af. Nog een paar uur kunnen kruisen, maar daarna viel de wind helemaal weg (7 knopen en pal uit het westen…). Dus maar de motor aan. Na een paar uur melde Aranka dat er erg veel water in de boot stond. De flonders dreven nog net niet weg, maar het water klotste er wel tegen aan. De motor gechecked en ja hoor…. de overloop van het koelsysteem liep weer over (koelwater komt via de lekkende afsluiter bij de warmtewisselaar in het koelsysteem, dat vervolgens overloopt en het koelwater in de bilge van de boot loost. Bilge pomp aan, maar die hield er na 10 minuten pompen ook mee op. Dan maar met een emmertje…
Bilgepomp was snel gerepareerd, motor eerst provisorisch (met een emmertje) gerepareerd en daarna de afsluiting die was gaan lekken aangedraaid. Zo konden we in ieder geval doorvaren naar Lowestoft. Dinsdag aangekomen in Lowestoft en daar Fish en Chips gegeten! Lowestoft is wel leuk maar niet heel bijzonder. Vannacht lekker bijgeslapen. Vandaag Lowestoft verder bekijken en bellen met de motorman om te kijken hoe we de motor verder (en deze keer echt) kunnen repareren. Vanavond klein stukje varen naar Southwold.

Zo,we zijn nu onderweg naar Southwold en nu maar eens kijken of ik deze mail via de kortegolfzender via een station bij de Rode Zee op de site kan plaatsen…