Weer thuis…


Veel sneller dan verwacht
Zaterdag zien we dat we al ergens ‘s nachts voor de Nederlandse kust zullen aankomen. We gaan veel sneller dan we van te voren hadden verwacht. De wind staat lekker door van achteren en we lopen continu 7 knopen en in het begin nog sneller met de stroom mee. Blijkbaar kan je dus prima in een nacht en twee dagen van Whitby naar Scheveningen varen, of als je liever ‘s-nachts vaart in één dag en twee nachten. Leuk voor als we nog eens een weekje willen zeilen…

Ze kust nog net niet de grond…
We besluiten nu eerst naar IJmuiden te varen en daar een paar uurtjes te slapen, dan kunnen we ‘s ochtends rustig naar Scheveningen varen en daar om 12 uur aankomen. Als we ten zuiden van het laatste TSS bij Texel varen wordt het drukker. Het is inmiddels donker en een wirwar van lichtjes tekent zich af langs de horizon. Windmolens, boorplatforms, schepen die we ook op de AIS zien en schepen die we niet op de AIS zien. Eerst komen er drie slepers met een boorplatform op ons af. Wij verleggen onze koers wat naar het zuiden zodat ze ongehinderd ten noorden van ons langs kunnen varen. Als we daarna net ten zuiden van het verkeersvak naar het noorden willen oversteken komen er acht schepen op ons af waar we tussendoor moeten varen. De eerste drie gaan voorlangs, maar met de vierde liggen we op ‘collision course’. Hij kan makkelijk achter ons langs maar als ik hem oproep wil hij toch voorlangs en hij geeft aan bij te sturen naar stuurboord. Nou wij hebben ook een lekker gangetje en hij moet een hele omweg maken om voor ons langs te varen. Hij mist bijna de ingang van het TSS… Maar goed, dat zit er ook weer op. We varen nog een paar uur door voordat we rond twee uur bij de haveningang van IJmuiden aankomen. Na een paar dagen noord-westen wind staan er behoorlijke golven tussen de havenhoofden. We volgen netjes de lichtenlijn en na een paar minuten heen en weer geschud te zijn, zijn we erdoorheen. Vlak bij de haven strijken we de zeilen. De passantensteiger ligt helemaal vol en we meren af langszij bij een vriendelijke Belg die ook even komt kijken en een praatje komt maken. Hij wil ook langer weg met zijn schip en is zich aan het voorbereiden en vindt het -zelfs midden in de nacht- interessant om te horen waar we geweest zijn. Myrthe komt ook nog uit haar bed gekropen, ze wil weer even op Nederlandse bodem staan. Ze kust nog net niet de grond… Dan gaan we allemaal snel naar bed, morgen moeten we wel weer op tijd op zodat we om twaalf uur in Scheveningen zijn. Wat voelt het vreemd om weer in Nederland te zijn. We betrappen ons erop dat we nog steeds verbaasd en enthousiast reageren op elke Nederlandse vlag die we zien, “Hé kijk daar ligt ook een Nederlander…”.

We proberen zo langzaam mogelijk te zeilen
Zondag waait het wat harder dan voorspeld in de grib-files. We lopen weer het risico te vroeg aan te komen, en dat is natuurlijk niet leuk want misschien zijn er wel mensen die komen zwaaien. We proberen zo langzaam mogelijk te zeilen (hele nieuwe ervaring…) en zetten twee riffen in het grootzeil en drie in de rol-genua. Toch blijven we tussen de zes en zeven knopen lopen. Een ander scheepje dat met vol tuig vaart loopt ons maar nauwelijks op. We zien de vertrouwde kust van Holland. Eerst Zandvoort, dan Noordwijk en Katwijk en tenslotte Scheveningen. We krijgen een SMS-je dat Geoffrey, Tessa en Bob ons per kano tegemoet komen varen. We spreken af bij de uiterton, maar als we daar komen is er nog geen kanoër te zien dus gaan we maar even bijliggen. Als het bijna twaalf uur is varen we langzaam richting de haven en dan zien we door de verrekijker drie kleine stipjes bij het havenhoofd. Even later zijn Geoffrey, Tessa en Bob naast de boot. Wat ontzettend leuk dat ze ons zo tegemoet varen en wat fijn om ze na een jaar weer te zien! Er is iets te veel deining om koffie voor de kanoërs te serveren dus dat houden ze tegoed voor in de haven.

Bijzonder en welkom gevoel
Als we langzaam verder varen richting de haven ontwaren we een hoop vrienden en familie op de zuid-pier. Wat leuk dat al die vrienden en familie gekomen zijn. Een heel bijzonder en welkom gevoel om zo terug te komen. Dan zien we op de noord-pier ook nog mensen staan, vriendjes van Wouter en Myrthe met hun ouders en roeimaatjes van Aranka. Even later zien we op de oude pieren van de buitenhaven ook nog onze buren Eric, Saskia, Dante, Anna en Issa staan. Wat gaaf zo! We strijken onze zeilen in de eerste haven en als we door “de Pijp” varen ziet Wouter zijn beste vriend Bas op de kant staan. Uitzinnig van vreugde begint hij te roepen en te toeteren. Ook Ellen en Herbert staan hier te zwaaien. We genieten volop van deze vrolijke en welkome ontvangst. De haven is erg vol, onder andere ook vanwege Sail Amsterdam dat over drie dagen begint en omdat de staande mastroute gestremd is vanwege het ongeluk met de brug bij Alphen aan de Rijn. Gelukkig heb ik een paar dagen geleden al de havenmeester gebeld en heeft hij een box voor ons vrij gehouden zodat we niet vijf dik ingebouwd hoeven te liggen.


De boot ligt een stuk dieper
Al snel stroomt de boot vol, Inger en Wouter en Marja hebben koffie en cake meegenomen. Erg gezellig zo met zijn allen op de boot. De boot ligt een stuk dieper wat je goed kan zien aan de stootwillen die nu op het water drijven. Fijn om iedereen weer live te zien. Van Inger en Wouter krijgen we ook nog een Nederlands thuiskom pakket vol met Nederlandse lekkernijen. Iedereen super bedankt voor deze mooie thuiskomst!

Myrthe gaat mee met onze buren om te spelen en te logeren bij Anna. Wouter gaat mee met zijn grote vriend Bas en mag daar ook blijven logeren. Zo hebben wij opeens een heerlijk rustig avondje samen. We lopen langs de kade als we opeens onze naam horen. Op een terrasje zien we Harry en Jantine zitten, de vorige eigenaren van ons schip. Ze hebben net mosselen besteld en vragen of wij een hapje mee willen eten. Het is leuk ze weer te zien en ze zijn erg geïnteresseerd hoe het tijdens onze reis allemaal is gegaan. Ze hebben erg meegeleefd en vinden het na afloop leuk om nog even op hun oude schip te kijken.

Myrthe vindt ons huis maar klein…
Maandag is het een regenachtige dag. Ik huur een busje en vanaf dat moment begint het sjouwen en inpakken. ‘s Ochtends halen we de boot leeg en pakken alles in tassen. Dan rijden we naar huis, een raar gevoel om na een jaar weer terug te komen in het zo vertrouwde huis. Enerzijds is er voor je gevoel heel veel gebeurd in het afgelopen jaar en anderzijds voelt alles weer zo als vanouds dat het ook wel lijkt alsof je niet weg bent geweest. Gelukkig hebben de huurders alles keurig achtergelaten. Van de buren staat er ook nog een welkoms pakket met lekkere dingen en voor de kinderen liggen er kadootjes van de buurmeisjes. Myrthe had al even in het huis gekeken en vertelt ons dat ze het huis maar klein vindt….blijkbaar is ze flink gegroeid het afgelopen jaar…

Eng om alleen zonder Myrthe te slapen
Als de bus leeg is rij ik samen met Aranka door naar de garagebox waar al onze spullen staan opgeslagen. In drie keer rijden lukt het om alle spullen weer naar de Rijn en Schiekade te verhuizen. Wat een hoop spullen hebben we toch, en ik heb niets van dat alles ook maar één minuut gemist. We nemen ons voor om weer veel weg te doen. De rest van de dag zijn we bezig met verhuizen en uitpakken. ‘s Avonds weer eens pizza gegeten. ‘s Avonds gaat Myrthe in haar eigen bed slapen en Wouter op de logeerkamer omdat zijn bed nog in elkaar gezet moet worden. Nadat ze en half uurtje op bed liggen komt Wouter weer naar beneden, hij vindt het eng om alleen zonder Myrthe te slapen. Even later staat Myrthe ook beneden, ze vind het ook ongezellig zo zonder Wouter. Ze vinden samen snel een oplossing, ze slepen een matras naar Myrthe haar kamer zodat ze toch bij elkaar kunnen slapen. Sinds dat moment heeft Wouter helemaal geen haast meer met het in elkaar zetten van zijn bed, sterker nog hij maakt zich zorgen dat ie dan alleen op zijn eigen kamer moet gaan slapen… Dan zijn wij ook moe en gaan met een vreemd gevoel naar bed. Nu is het wel echt helemaal voorbij.

Dinsdag gaan we verder met uitpakken en breng ik ‘s-ochtends het busje terug. ‘s Middags gaan we met de trein en de bus terug naar de boot. Aranka en ik vinden het wel lekker om nog even op de boot te zijn. Op de één of andere manier is het leven op zo’n schip heel eenvoudig. Je hoeft bijvoorbeeld nooit ver van huis te zijn, want je huis vaart gewoon daar naartoe waar je moet zijn. Als je iets nodig hebt, wacht je gewoon tot je in een haven bent waar je het makkelijk kan krijgen. En sjouwen met spullen hoeft sowieso niet want daar heb je helemaal geen plaats voor. Nu we thuiskomen stapelen de actielijstjes zich alweer op. Maar goed we gaan woensdag lekker meevaren met de Sail-In Parade. Wouter, Inger en Marja, de moeder van Aranka, varen ook mee. Gezellig!

Een schotel kibbeling waar Wouter’s hoofd nauwelijks bovenuit komt
Als we dinsdag aankomen in Scheveningen begint het net te plenzen. Het is al laat en we moeten nog wat eten en dus besluiten we vis te gaan eten bij Simonis. Aranka gaat vanuit de tram met Myrthe en Wouter direct naar Simonis en ik breng eerst nog even wat spullen naar de boot. Daarna kan ik met een leenfiets ook weer snel naar de andere kant van de haven fietsen. We zijn nog net op tijd en omdat we de laatste bestelling doen krijgen we enorme hoeveelheden vis. Zonder meer veel te veel om op te eten. Wouter zit achter een schotel kibbeling waar zijn hoofd nauwelijks bovenuit komt. We nemen wat overblijft maar mee, is ook lekker morgen tijdens de Sail-In Parade. Woensdag vertrekken we wat later dan gepland. We werden pas na acht uur wakker, blijkbaar hadden we wat slaap nodig. Er staat niet veel wind (2-3 Bft) maar als we de spinnaker zetten lopen we toch met vijf tot zes knopen naar IJmuiden. We varen op met een paar andere zeilboten die ook naar de Sail-In Parade lijken te gaan, maar die op de motor varen. Langzaam lopen we op ze uit en we halen ook andere op de motor varende zeilboten in. Toch lekker zo’n Spinnaker! Rond half één pikken we in IJmuiden Inger, Wouter en Marja op bij de jachthaven. We liggen aan lagerwal in een kommetje, mooi om eens met een loeflijn af te varen. Terwijl een aantal opvarenden nog zit te puzzelen hoe je hier nou weg moet komen draait de White Witch heel rustig bijna 180 graden tot ze mooi in de richting van de uitgang van de haven is gekeerd. Bij de sluizen is het erg rustig, we maken ons al zorgen dat de Sail-In parade al voorbij is. Alle grote tallships zijn tussen acht en twaalf uur vanochtend door de sluizen geschut die toen voor het overige verkeer gestremd waren. Maar als we voorbij het sluizencomplex zijn komen we gelukkig midden in de Sail-In parade terecht. We kijken onze ogen uit, naar de prachtige tallships. Veel schepen hebben hun zeilen op, wat het nog indrukwekkender maakt. Leuk zijn ook de schepen waar de bemanning op de zalingen staat. Inger en Wouter hebben taart meegenomen en tijdens de koffie halen we ook onze seinvlaggetjes tevoorschijn en maken een mooie pavoiseerlijn met vlaggetjes, dat ziet er feestelijk uit!

We genieten volop
We varen wat langzamer dan de grote tall-ships zodat de een na de ander voorbij komt varen. Alhoewel het wel druk is, is er voldoende ruimte om te varen en de sfeer is erg gezellig, kortom we genieten volop. Het weer werkt ook nog mee en in de loop van de middag breekt het zonnetje door. Halverwege zien we Susanne Duin van de Bruynzeelhaven waar we vorig jaar een paar maanden konden liggen. Ze nodigt ons uit om even langs te komen op de haven. Als we een paar uur later langs de Bruynzeelhaven komen meren we af in een box die nog vrij is en kletsen bij. Ze hebben onze voorbereidingen voor de reis meegemaakt en vinden het leuk om te horen hoe het gegaan is. Ook horen we nu van degene die met de Antares is meegevaren naar Suriname hoe het hun vergaan is. Leuk en gezellig weerzien. Na een uurtje gaan wij verder, hopelijk is de Oranjehaven (normaal IJ-haven) nu niet meer gesperd en kunnen we langs alle tallships varen.


Bij het station gaan Inger en Wouter van boord. Een sloepje met een paar vrolijke lui wil ze wel even aan de kant zetten. Marja blijft aan boord en vaart mee naar Lelystad waar de White Witch morgen de kant op gaat. Een vroege winterstalling, want we verwachten eigenlijk niet dat we dit jaar nog veel gaan zeilen. We hebben er wel voldoende mijlen op zitten en Myrthe en Wouter hebben nu ook wel zin in andere leuke uitstapjes.

Laatste tallships is afgemeerd
Wij varen met Marja door en moeten nog even wachten bij de Oranjehaven totdat één van de laatste tallships is afgemeerd. Bij dat wachten is het wel echt druk en is het goed dat we fenders uit hebben gehangen. Aranka moet ook nog een paar keer met de fenderbal een andere bootje afhouden, maar de sfeer is heel gemoedelijk. En dan is de Oranjehaven vrij en kunnen we in een gezellige drukte langs alle tallships varen. Indrukwekkend als je ze zo bij elkaar ziet liggen. We zien ook nog een duikboot en als we weer uit de Oranjehaven varen komt net het laatste tallship binnenvaren. Je moet het maar doen, tussen die honderden bootjes zo’n enorm schip afmeren.

In de verte zien we het vuurwerk
Het is inmiddels rond achten als we de Oranjehaven verlaten en we varen richting de Oranjesluizen. We hoorden dat het daar ‘s middags heel erg druk was, maar wij kunnen nu zo de sluis invaren en ook de Schellingwouderbrug draait net als we aan komen varen. We motoren nog tot we echt op het Markermeer zijn en dan kunnen we zeilen. Het water is spiegelglad en het is opmerkelijk hoe rustig het hier is, maar een half uurtje varen van de enorme drukte in Amsterdam. Er staat maar zeven knopen wind, maar de wind komt gunstig in waardoor de schijnbare wind wat meer is en we toch vier knopen lopen. Na anderhalf uur varen we de haven bij de Blocq van Kuffeler in en gooien ons ankertje uit. Het is een prachtige avond en de kids en Marja slapen al. Samen met Aranka kletsen we nog wat na met een glas wijn. In de verte zien we het vuurwerk dat bij Sail Amsterdam wordt afgestoken, maar verder is het stil en rustig. Prachtig! Het was vandaag een drukke, maar ook ontzettend leuke dag. Zo met de Sail-In parade mee te varen voelt als een mooie afsluiting van Onze Zeilreis. Het blijft een vreemd gevoel om terug te zijn. Enerzijds is het fijn om iedereen weer te zien en weer in ons huis te wonen, maar we missen ook het lekker ongecompliceerde leventje op de boot. Het is ook voor ons tijd om maar eens naar bed te gaan. Morgen zetten we de boot op de kant en dan is het echt helemaal over en uit!

17 thoughts on “Weer thuis…

 1. Hoi Roelof,
  Veel verslagen van andere gelezen, maar jouw verslag is: top!. Zelf de kleine opmerkelijke veranderingen die je bij jezelf opmerkte heb je weten te verwoorden. Voor mij was het een genot ze te lezen met steeds een herkenning vanuit mijn ervaringen tijdens onze reizen. Na enige tijd blijken de details weg te zakken in mijn herinnering, maar met jullie belevenissen en de wijze waarop je ze beschreef, kwamen die weer helder terug.
  Hoop dat je je ervaring kan delen met anderen die overwegen ook een reis te gaan maken.
  Wens jullie veel geluk in de toekomst toe,
  Zeilersgroet,
  Gerrit

  • Hallo Gerrit,

   Dank voor het compliment! Wij vonden het ook leuk om onze blog bij te houden. Fijn als andere helpt om hun reis voor te bereiden of in de keuze om zo’n reis te gaan maken. Ik wil inderdaad nog wel een blog schrijven met hoe je zo’n reis voorbereidt en waar je allemaal wel of ook niet aan moet denken. Tot ziens, op het water!

   Groetjes,
   Roelof

 2. Lieve Ranka, Roelof, Myrthe en Wouter,

  Fijn dat jullie gezond en wel weer terug zijn. Jullie hebben een prachtige reis gehad, zover ik het heb kunnen volgen. Ongetwijfeld weten we niet alles, maar wel veel. Marja is volgens mij heel blij dat jullie weer terug zijn.
  Wat een prachtige afsluitende dag hebben jullie gehad.

  LIefs T Elsa

 3. Hoi allemaal, een mooie afsluiting van een heel bijzonder jaar! Wij gaan jullie blogs erg missen maar zijn blij dat jullie gezond en wel weer terug zijn gekeerd. Maak er een mooi boek van Aranka! Veel liefs, Trix, Martijn, Lieve en Sebastiaan

  • Hallo Trix, Martijn, Lieve en Sebastiaan,

   Dank voor al jullie positieve commentaar het afgelopen jaar. Is er g leuk om te lezen. We gaan inderdaad kijken of we de blog nog kunnen afdrukken.

   Groetjes,
   Roelof

 4. Hoi Roelof en Aranka,
  Een Super reis in combinatie met een Super prestatie samen met jullie kids, Myrthe en Wouter.
  Dank dat wij deze reis via jullie mooie en bijzondere blogs ook een beetje hebben mogen meemaken!
  Welcome Back en ook sterkte bij het wennen om weer thuis te zijn, de lijstjes, e.d. -:). Wel een perfecte afsluiting met Sail!
  Hopelijk gauw tot ziens,
  Umro

  • Hoi Umro,

   Sail was inderdaad fantastisch en fijn om nog even op ons schip te zijn… Inmiddels al weer een week thuis en dozen uitgepakt, kids naar school etc. Alles voelt enerzijds weer heel gewoon maar ook raar dat alles nog zo hetzelfde is terwijl wij voor ons gevoel zo veel hebben meegemaakt. Tot binnenkort!

   Roelof

 5. Beste Aranka Roelof en kinderen,
  Ik kon helaas niet bij “het ontvangstcommitee” zijn, o.a. van wege een feest afgelopen weekend waar nog van alles voor georganiseerd moest worden.
  Nog erg bedankt voor alle weblogs met nuttige leuke en interessante informatie die ik van jullie reis heb mogen ontvangen.
  Jullie zullen wel erg aan de weer nieuwe thuissituatie moeten wennen, maar dat was het allemaal wel waard!!

  Met vriendelijke groet, Willem Taverne

  • Hallo Willem,

   Dank voor je reactie. Was je feest geslaagd? Wij hebben onze blogs ook met veelplezier geschreven en ja… het is wel weer wennen. Enerzijds is alles zo vertrouwd en anderzijds is het ook allemaal heel anders dan een paar weken geleden. Nogal tegenstrijdige gevoelens dus…

   Tot binnenkort,
   ROelof

 6. lieve Aranka, Roelof, Myrthe en Wouter,
  wat een mooi slot, ja, van deze unieke reis! De band, waar Ranka het eerder over had (365 dagen) droop van jullie af!! prachtig om te zien: 4 zulke mooie mensen…Ik was blij dat ik daarbij mocht zijn.

  dank jullie wel.

  • Hallo Edith,

   Dank voor je mooie woorden. Wij vonden het ook fantastisch dat jullie er waren bij onze aankomst in Scheveningen. Het gaf een heel warm en welkom gevoel om zo aan te komen.

   Groetjes,
   Roelof

 7. Van Jullie terugtocht via ierland en schotland zullen jullie zeker geen spijt hebben, juist omdat het heel anders is dan de Carib. In zijn geheel een prachtige reis waar menigeen jaloers op zal zijn.
  Geweldig dat jullie de reis feesteijk hebben kunnen afsluiten met sail amsterdam na jullie hartelijke en zeker emotionele welkom in scheveningen. Lieve groeten van Co en CARLA

  • Hallo Co en Carla,

   Klopt dat we van Schotland en Ierland ook nog erg genoten hebben, inderdaad juist omdat het zo anders is, maar ook prachtig, de ruigheid en verlaten gebieden. Ook grappig dat je dan weer een heel ander soort dieren ziet dan het eerste stuk van onze reis. Vooral de zeehonden waren erg leuk! En ook leuk dat we dat nu konden zien, want voor een reis van een paar weken is het al snel te ver weg.

   Zijn jullie al onderweg naar Nederland of nog in Portugal? In ieder geval succes met het verkopen van jullie mooie boot.

   Groetjes,
   Roelof

 8. Het mooiste van dit bericht vind ik de emotie van jullie kinderen om samen te willen zijn ‘s nachts. De reis heeft hen waarschijnlijk een band voor het leven gegeven.
  Over 6 dagen, 5 september varen wij om 17.00 uur Vlissingen binnen en hopen ook op een warme ontvangst!
  Zoals jullie ook schrijven: dan moet er weer ineens van alles geregeld worden, waar ik niet echt naar uitzie!
  Na 15 maanden met Eltjo op een boot te verkeren kom ik direct in een situatie van 3 dagen van huis per week. Er valt dan geen matrasje te verschuiven!! Dat zal tegenvallen!

  • Hoi Lilian,

   Ja, het is wel weer wennen. Het leven is zo lekker eenvoudig aan boord. Ik kanme voorstellen dat dat voor jullie ook zo is. Lijkt me leuk om binnenkort een keer af te spreken. Myrthe en Wouter zijn alweer een week naar school. Het gaat goed met ze, maar Myrthe wil eigenlijk liever van ons les hebben… Is ook wel pittig doorwerken in groep 7.

   Heel veel succes met de laatste tape en een fijne thuiskomst!

   Groetjes,
   Roelof, Aranka, Myrthe en Wouter

 9. Welkom thuis! Mooi om te lezen dat jullie weer de thuishaven hebben bereikt en met wat weemoed aan het ongecompliceerde leven op de boot terugkijken. Veel succes met het aarden in ons landje ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *