We zijn er…

Zo, net geankerd bij het eiland Sal, één van de Kaapverdische eilanden. Morgen gaan we inklaren. Lekker dat we vast liggen na 5 dagen varen en 800 mijl verder naar het zuiden. De aanloop was toch wel spannend, onder andere ook door wat we erover in de Imaray guide lazen:

“All charts of the Cape Verde islands should be used witch caution” en “lights simply DO NOT WORK” of “as no harbour other than Mindelo on São Vicente can safely be entered after dark – and even that should be avoided if possible.”

Maar ja, als je dan om tien uur ‘s avonds aankomt bij Sal, wat doe je dan? Nachtje wachten op zee leek ons niets en dus hebben we wat boeien en de nieuwe pier uit de Imray pilot als waypoints in de electronische kaart gezet (die inderdaad totaal niet klopte) en zo zijn we naar binnen gevaren. Bovendien was er weinig wind en ligt de ingang van de haven beschut. Dus Aranka op de voorpunt met een felle zaklamp om uit te kijken naar vissersbootjes, onverlichte boeien en andere obstakels. Gelukkig is de haven lekker vol met geankerde zeilschepen, maar precies midden tussen alle zeilscheepjes vinden we een mooi plekje en daar liggen we nu. We hadden Wouter en Myrthe beloofd ze nog even wakker te maken als we vast lagen, Myrthe heeft nog even een blik naar buiten geworpen, maar Wouter konden we niet meer wakker krijgen.

Morgen gaan we lekker rondkijken en genieten van het eiland.

16 thoughts on “We zijn er…

  • Hoi Ron, Leuk van je te horen! Ook erg leuk om alle reacties te zien toen we weer aan land waren. Wij waren ook blij dat we er waren, alhoewel we vlot over waren is het toch een lange tocht. Sal is een erg relaxed eiland, mensen zijn erg vriendelijk en vrolijk terwijl het toch een erg arm land is. We blijven nog een paar dagen hier liggen en gaan dan naar São Nicolau en dan naar São Vicente vanwaar we gaan oversteken naar Suriname.

   Alvast van harte gefekiciteerd met je verjaardag en groetjes aan Marjolein, Maartje en Carlijn
   Roelof

 1. Leuk dat jullie zo onderweg updates konden geven via de internet radio. Fijn dat jullie veilig zijn aangekomen. Zie uit naar de foto’s. Groeten, Herbert

  • Hoi Herbert,

   Is ook wel leuk om ‘s nachts stukje te bloggen. Heb je verder toch niet zoveel te doen. Wel erg leuk alle reacties die er waren toen we hier aangekoen waren. Sal is erg relaxed, waar win liggen (Palmeira) lijkt het wel of de tijd stilgestaan heeft. Vandaag zijn we naar Santa Maria waar het veel toeristischer is. Ook lekker voor een dagje.

   Groetjes aan Ellen, Jorik en Marijn

 2. Hoi Roelof,

  Fijn dat jullie goed zijn aangekomen. Ga lekker genieten van het eiland, dan hebben wij weer wat te lezen.

  Groetjes,
  Trix

 3. Leuk om zo met jullie mee te reizen. Vooral de stukken over zeilen op zee vind ik spannend.
  Een paar jaar geleden volgden we zo onze vrienden Kees en Hester Ros, die dezelfde reis maakten maar zonder kinderen. Zij vroegen
  mij jullie te melden dat zij mensen kennen in Suriname. Als je belangstelling hebt sturen zij info.
  Veel plezier op Sal
  Groet Marijke

 4. Er staan allerlei door de computer zelfbedachte woorden in mijn reactie. Hier volgen correcties:
  Kees en Hester Ros maakten een paar jaar geleden dezelfde reis maar zonder kinderen. Zij vroegen me jullie te melden dat zij mensen kennen in Suriname en als je wilt kunnen zij info sturen.
  Groet Marijke

 5. Hoi Roelof in welke haven liggen jullie op Sal?
  Groet aan Aranka en kids, ik blijf jullie volgen!

  Willem Taverne

 6. Wat fijn dat jullie goed en wel weer vaste grond onder de voeten hebben. Goed te lezen dat het jullie, met wat hobbels, goed af gaat. Yisak heeft oorontsteking. We hopen dat hij as zondag weer is hersteld want dan wordt zijn verjaardag gevierd. In onze gedachten zijn jullie er ook bij..
  Met oud en nieuw hebben we met ellen herbert ronald irene en de kinderen een boerderij in Limburg geboekt. Jullie worden gemist maar een ding is zeker, jullie hebben mooier weer.
  Groeten uit Haarlem.
  Wouter

  • Hoi Wouter, Yisak en Inger,

   Dank voor je reactie, was erg leuk om alle reacties te lezen toen we weer aan land waren (en Internet gevonden hadden). We zijn ook blij dat we er zijn, Sal is heel relaxed, vrolijke mensen en… nog steeds zomer!

   Ik hoop dat Yisak snel beter wordt voor zijn verjaardag. In ieder geval alvast van harte gefeliciteerd vanuit Kaapverdië! Jullie Oud&Nieuw plannen klinken ook erg leuk! Wij hopen dan in Suriname te zijn, waar feesten, veel vuurwerk en veel drukte schijnt te zijn. We gaan het zien!
   Groetjes,
   Roelof, Wouter, Myrthe en Aranka

 7. Hallo Roelof, Aranka, Myrthe en Wouter,

  Gefeliciteerd met jullie nieuwe mijlpaal; 800 mijl!! Geweldig! Dat hebben jullie maar weer mooi achter de rug. We zijn benieuwd naar de mooie plaatjes van Sal.
  Wij liggen nog steeds vast op Lanzarote. Furlex is wel inmiddels gerepareerd. Nu wachten op beter weer.

  Groetjes,
  Antares crew

  • Hoi Antares Crew,

   Dank voor jullie reactie, wij vinden het ook lekker dat we “over zijn”. Maar de tocht ging erg lekker, we hebben toch veel kunnen zeilen en we waren in Inc dagen over wat eigenlijk sneller was dan verwacht.
   Fijn dat de Furlex gerepareerd is, die heb je toch wel echt nodig… Ik begreep van Eric dat het weer na het wekend weer beter werd. Wij willen dan ook door naar São Nicolau en dan naar Mindelo. Sal is erg relaxed, Palmeira (waar we liggen) is een heerlijk dorpje waar de tijd heeft stil gestaan, vandaag zijn we met een busje naar Santa Maria gegaan, dat is veel toeristischer, doet een beetje denken aan Portimao, lekker voor een dagje relaxen onder een parasolletje met hapje en drankje (alleen de bitter allen ontbreken…).
   Ik hoop dat het weer snel beter wordt, hopelijk zien we jullie nog in Mindelo, anders vast in Suriname

   Groetjes, en speciaal van Wouter en Kyrthe aan Quirijn!
   Roelof

 8. Supper! Proficiat Roelof en Aranka!
  Echte Heel Knap gedaan!
  Nu weer even echt genieten! Ben benieuwd naar jullie ontdekkingen op de Kaap Verdische eilanden. Veel Plezier aan jullie allemaal!
  Umro

  • Hoi Umro,
   Dank voor al je reacties, leuk om te lezen. Sal is erg leuk, super relaxte mensen, leuke mengeling tussen Afrikaans en Europese culturen. We zijn vandaag naar een zoutmijn geweest, morgen avond gaan we naar het volgende eiland, zo’n 80 mijl verderop naar het westen, São Nicolau. Ben benieuw hoe het daar weer is. Sal is erg droog, lijkt wel woestijn, ben benieuwd of São Nicolau wat groener is. Groetjes en misschien tot in Suriname….
   Gr Roelof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *