Veilig in La Coruña

Ik schrik wakker. Ojee, wie heeft er wacht? Ik ren naar buiten, wat zitten we dicht op de kade? En op de andere boten?
Nu ben ik pas echt wakker. Ik weet het weer. We zijn heerlijk zeilend aangekomen bij La Coruña en we liggen vast in de haven. Dus geen paniek. Wilde het wachtlopen eerst niet wennen, nu wil het nog niet ontwennen.

Gisteren bij aankomst in La Coruña, werden we vanaf de steigers welkom geroepen door Thomas (10) en Jesper (9) van de Volonté. Dat was een verrassing. Want we hadden ook al gezien dat onze buren uit Zaandam, de Antares hier ligt. Wat ontzettend leuk om alle andere vertrekkers hier weer te zien. Dat hadden we zeker niet verwacht.
Myrthe en Wouter kenden de jongens Thomas en Jesper van de Volonté nog niet, maar de verlegenheid bij de kennismaking duurde heel kort. Ze gingen meteen samen voetballen, film kijken, bij elkaar eten en logeerafspraken maken. Gezellig.

Bij ons vertrek uit Cameret (Frankrijk) had ik nog net even mammie kunnen bellen. Mammie vroeg nog:”is jullie boot nu echt lekdicht?” na haar minder goede ervaring op het IIsselmeer, toen een deel van het koelwater de bilge in stroomde. En in volle overtuiging gaf ik antwoord: “jahoor, geen problemen meer”. Daarna vertrokken we snel uit Cameret voor de oversteek over Biscaye. En nog maar net de haven uit, wordt ik me bewust dat de waterpomp de hele tijd pompt. Dat klopt niet, want als de kranen dicht zijn, hoeft de waterpomp niets te doen. Oeps, er staat dus een kraan open. Ik kijk snel onder de vlonders, en jahoor, daar ligt een hele bak zoet water. Snel de pomp uit. Maar het is al te laat. Eén hele watertank is bijna leeg, ruim 100 liter water verloren (de andere watertank is nog vol). We weten precies wat de oorzaak is. De waterleiding voor onze douche achter op de boot, heeft een aantal koppelingen met slangetjes en klemmetjes. Deze levert al een tijd lekkage problemen. Alleen tot nu toe hadden we lekkage altijd veel eerder in de gaten. Maar door het gebrom van de motor hebben we de waterpomp dit keer niet gehoord. Gelukkig hebben we een watermaker en met 3 uur draaien zit ook deze tank weer vol. Maar dit was wel een wijze les, als we een oversteek maken kunnen we de waterpomp ook uitzetten, en onderweg alleen de voetpomp gebruiken. Dan zijn we bovendien veel zuiniger met water (gebruik ongeveer 25 liter per dag). En we gaan de koppelstukjes van de douche vervangen door iets degelijks, wat niet zo lekkagegevoelig is. We moeten toch een dag klussen op de boot in La Coruña. Want onderweg, door het intensieve gebruik van ons schip gaat er steeds wel iets stuk. Zo staat de toiletbril op half zeven, is ons windvaantje boven in de mast een beetje los, is er een plaatje van het plavond los, enz. Dat durf ik nu wel te vertellen veilig in La Coruña.

9 thoughts on “Veilig in La Coruña

 1. Lieve alleviertjes
  Wat zullen jullie moe zijn aangekomen, lijkt me,
  dat Ranka zó zwaar heeft geslapen !!
  Alleen van de pomp snap ik niet, die moet dan toch niet uit,die is toch om het water eruit te pompen ?? Natuurlijk begrijp ik er weer niets van.
  Maar ik ben heel blij ,dat jullie die golf goed over zijn en nu ook weer genieten van land en leuke vrienden en nog meer………
  liefs M en M en Nagyi
  Geef je Myrthe en Wouter een extra dikke knuf van mij ?

  • Hoi Marja,

   Het was de waterpomp die het water uit de watertanks naar de kraan toe pompt. De doucheslang was los gesprongen en dus pompte de pomp de inhoud van de watertank de boot in. Gelukkig hebben we een watermaker die het prima doet en voldoende stroom voor de watermaker uit de windmolen en de zonnenpanelen, dus geen tekort aan water…

 2. Hallo Roelof en Ranka,

  We lezen jullie ( incl die van de kids!) verslagen van de spannende avonturen met veel plezier en belangstelling. Heb tijdens onze vakantie ook dat boek van Ben Rutte gelezen, waardoor ik me een goede voorstelling kan maken van o.a. Het wederzien van allerlei boten waarmee je tegelijkertijd opvaart. En dat er in elke haven weer een nieuwe kluslijst is!
  Hoop dat jullie inmiddels het Nederlandse gejakker een beetje achter jullie kunnen laten, en nu je inde mooi weer zone bent, kan genieten van elkaar, boot en prachtige omgeving.

  Veel plezier!

  • Hoi Herbert,

   Rust gevoel begint nu wel te komen, sinds Coruña doen we het ook wat rustiger aan. Plaatsjes zijn erg leuk en erg veel leuke restaurantjes waar de geur van vers gebakken vis je al van verre tegemoet komt. Erg lastig om daar voorbij te lopen… Weer is nog wel wat in de war, mist en regen, maar morgen wordt het beter….

   Groetjes,
   Roelof

 3. Hallo Roelof en Ranka (en Myrthe en Wouter, natuurlijk!)

  Wat leuk om jullie op internet tegen te komen, met dit prachtige plan! Ik, Marieke, ben van huis uit een zeiler en was met het lidmaatschap van Levitas een beetje een overloper… We gaan jullie blog volgen en onze kinderen vinden het ook heel stoer! Ik heb ze de foto’s laten zien. We kunnen alleen jullie plan nergens vinden? Gaan jullie de oversteek maken? En hoe lang heb je dan geen internet?
  Heel veel succes en een behouden vaart!
  Groetjes van een ander Levitassetje: Marieke Uyldert en Nico Arkenbosch, Niels (9jr, in sept 10) en Maud en Kiki (morgen 7jr!)

 4. LIeve allemaal,

  Wat een boel “spannende” dingen allemaal. Dit zijn natuurlijk klusjes die je anders tussendoor doet, maar omdat je steeds zeilende bent opstapelen. Goed dat je dan af en toe in een haven ligt. Bovendien kunnen de kinderen dan even vrijuit spelen en ze vinden altijd wel aansluiting. Nu toevallig bij kennissen maar anders lukt dat meestal ook wel.
  Geniet maar met elkaar.
  Liefs T Elsa

 5. ik blijf jullie oh zo stoer vinden!
  Fijn, dat de kinderen zich amuseren…vinden ouders heel prettig!
  persoonlijk zit ik vanwege de hitte momenteel graag achter de geraniums ……..op de vroege ochtendstrandwandeling met hondje Tommie na :>)
  lieve groetjes

 6. Ha Roelof en Aranka,
  Wat een plezierige, maar ook spannende dingen maken jullie nu reeds mee! Het is heel boeiend jullie belevenissen in de mail mee te krijgen. Het is vandaag 6 augustus. Ik zag nog een mail van Roelof van 4 aug, maar die ging over belevenissen op 19 juli. Kennelijk is in de mail iets niet helemaal goed gegaan. Ik weet niet hoeveel jullie meekrijgen van het reilen en zeilen bij KPN. Onze vroegere minister van Financiën Jan Kees Jager wordt de nieuwe CFO en het is even afwachten wie de nieuwe commerciële baas CCO wordt.
  Een nieuwtje voor Roelof, ook Nynke heeft besloten een droom in te gaan vullen. Zij verlaat KPN en gaat voor zichzelf beginnen. Naar mijn mening best een behoorlijke aderlating wat betreft de NPS initiatieven van KPN. Intussen ook in de weer met zaken rond koper glas. Enfin jullie belevenissen vind ik een boeiende afwisseling naast het KPN werk en het is helemaal Goed te lezen dat jullie (en de boot) het OK maken en alles onder controle is, of onder controle wordt gebracht! Zal vast ook wel passen bij de Crevecoeurs! Ha, Ha. Een fijne voortzetting van jullie reis en ik kijk uit naar de volgende flessenpost. Groeten, Umro

  • Hoi Umro, dank voor je mail! Ik liep nog wat achter met het bloggen, maar beter laat dan nooit… Had meeste dingen bij kpn wel mee gekregen via mail en nu, maar niet dan Nynke weg ging, jammer hoor. Groetjes, Roelof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *