Tegenstroom

Vandaag schieten we iets minder goed op dan we hadden gehoopt. En dat komt niet doordat het niet waait, maar omdat we tegenstrroom hebben. Om van Mindelo naar Paramaribo te varen kan je natuurlijk een kaart en een grote liniaal pakken en kijken wat de kortste route is. Je kan ook kijken wat de kortste route over de wereldbol is “Great Circle Sailing”. Maar het kan natuurlijk allemaal nog veel geavanceerder. Door in een programma de karakteristieken van je boot en alle wind informatie tijdens de route (grib files) te laden en alle stroming tijdens de route te laden kan je vrij nauwkeurig berekenen wat de snelste route is, maar ook wanneer je aankomt, hoeveel uren je moet motoren en wat de maximale wind is die je tegenkomt. Erg handig dus, maar… dan moet de informatie die je erin stopt wel kloppen. Afgelopen weekend was dat niet zo. Het begon er al mee dat de server van de NOAA die de grib files levert down was. Niet getreurd want de US Navy maakt zijn eigen grib files, dus die gebruikt.

Tot op heden klopt deze planning ook tot op een paar uur, maar vandaag gaat dat minder want de stroom staat een heel andere kant op dan wat de grib-files ons vertelden. Maar goed, hopelijk gaat de stroom binnenkort naar het noordwesten staan zoals het hoort.

Verder hebben we lekker weer, rustige zee en een windje van 4-5 bft.

We verwachten dat we woensdag aankomen in Suriname, het is nu nog 300 mijl varen.

Onze positie is maandag 06:24 UTC 7-13.3’N 50-17.3’W

17 thoughts on “Tegenstroom

 1. Hai Roelof
  Allereerst heel hartelijk gefeliciteerd met je jaardag.
  Moet wel heel bijzonder zijn dat op jullie schip op de oceaan te vieren.

  Die laatste loodjes zullen overigens wel zwaar zijn, zeker nu jullie die niet verwachte tegenstroom hebben. En naar ik begrijp een dag langer, dan de berekening, onderweg zijn.

  Veel sterkte met de laatste mijlen !!!!!
  liefs en xxxx van Marja voor allemaal.

  • Ja jarig zijn op zee was zeker bijzonder.
   Het mooiste kado wat Roelof die dag kreeg was dat Myrthe binnen 1 dag herstelde van 39,5 graden koorts en kramp in haar nek. Na het herstel van Myrthe lukte het ons pas om het echt te vieren met wat lekkers en klei-knutsels van de kinderen en kadootjes.
   Maar Wouter en pappa hebben afgesproken dat ze 28 december op Wouters verjaardag het samen nog eens over vieren.
   Kus,
   Ranka

 2. Hoi Roelof,

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, zonde dat je juist op zo’n dag stroom tegen krijgt. Maar als ik het goed lees, kan de planning dat wel verdragen en kom je nog ruim voor Kerst aan in Suriname. Top!

  • Planning klopte inderdaad. Het valt alleen nog niet mee om taart te bakken onderweg, schommelend, tussen je wachten door en met een ziekenboeg. Die houdt hij dus nog tegoed!
   Fijne kerstdagen en lekker bourgondich eten gewenst voor jullie komende tijd!
   Ranka

  • Hoi Geoffrey,

   Thnx. We zijn gelukkig inderdaad voor de kerst aangekomen, is toch wel lekker. Vanavond lekker eten, hier bij het “haventje” hebben ze een kerstdiner, wordt vast leuk! Morgen hebben we een autootje en gaan we naar Paramibo. Leven is in ieder geval heel relaxed hier. Blijft overigens wel raar om kerstliedjes te draaien terwijl het buiten 30 graden is en de zon bloedheet is…

   Groetjes,
   Roelof

 3. Hi Mr. Bean, hartelijk gefelicteerd met je verjaardag! Hopelijk zijn jullie al bijna bij Suriname, zodat jullie op kerstavond kunnen genieten van de Surinaamse kalkoenen. Hierin in het KPN-gebouw wordt helemaal meegeleefd met jullie reis. Ik vind het erg leuk om jullie avontuurlijke, grappige verhalen te lezen! Heel veel plezier en fijne feestdagen incl verjaardag gewenst!

  Groeten,
  Bastiaan

  • Hoi Bastiaan,

   Leuk dat jullie mee lezen en leven met onze reis. Jij ook een hele goede kerst en gelukkig nieuwjaar! Nieuwjaar hier schijnt nogal spectaculair te zijn, met heel veel vuurwerk…

   Groetjes,
   Roelof

 4. Ha Roelof,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!! Jammer dat jullie net op je verjaardag tegenstroom hebben, maar hopelijk draait de stroming nog in gunstiger richting!

  We zijn benieuwd hoe jullie deze verjaardag op volle zee gaan vieren. We zien het al helemaal voor ons: Ranka met haar blauwe plekken die uit de voorraadkist nog ergens een laatste pak cakemix of oetker kwarktaart opduikt en iets lekkers in elkaar staat te draaien of een stapel pannenkoeken bakt en daar de kaarsjes in steekt

  • Dat was een goed idee geweest. De pannenkoeken heb ik wel gebakken, maar dat kaarsje ben ik vergeten. Het lekkers heb ik zo uit de kast opgeduikeld, want van taart bakken tussen de wachten door met een ziekenboeg werd ook mij een beetje te veel.
   Maar het was wel speciaal hoor jarig zijn op zee.
   Veel liefs Ranka

 5. Ha leuke zeilfamilie,

  Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Roelof, best bijzonder zo’n verjaardag midden op zee. Alle verhalen lezend schat ik in dat Aranka wel een taart getoverd heeft :-). Ik geniet erg van jullie verhalen, het is een welkome afwisseling van alle werkmail. Fijne Kerst in Suriname!

  Willeke

  • Hoi Willeke,

   Wat leuk van je te horen! Jarig zijn op zee was inderdaad wel raar, ook omdat Myrthe opeens wakker werd met hoge koorts en kramp in haar nek, dan voel je je opeens wel heel ver weg van alles en iedereen. We maakte ons best wel zorgen maar gelukkig knapte ze snel weer op, dat is dan toch het mooiste verjaardagskado wat je krijgen kan.

   Vanavond gaan we lekker eten bij het restaurantje waar we hier liggen. vanaf morgen hebben we een autotje gehuurd en gaan we eerst maar eens Paramaribo bekijken. Jij ook een hele fijne kerst en alvast een heel goed 2015!

   Groetjes,
   Roelof

 6. Hoi Roelof,

  ook van ons hier van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Leuk om elke dag wat van jullie te lezen en ik ben benieuwd naar het verhaal van je verjaardag!

  groeten, Ron

  • Hoi Ron,

   Dank! Voor ons ook leuk om regelmatig een blogje te schrijven, dus dat blijven we ook gewoon doen. We liggen nu achter een mooring in Domburg. Erg relaxed hier en vanavond gaan we lekker eten bij het tentje die ook de moorings verhuurt. Morgen gaan we naar Paramaribo, lijkt me ook erg leuk! Een hele fijne kerst voor jullie!

   Groetjes aan Marjolein, Maartje en Carlijn!
   Roelof

 7. Hoi Roelof,

  Wat een mooi avontuur maken jullie mee. Dennis, jouw oud collega bij KPN die net zelf in Suriname is komen wonen, vertelde mij laatst dat jullie deze kant op komen zeilen. Wat een verassing! Ik woon sinds twee jaar samen met mijn vriendin in Paramaribo.

  Mochten jullie tijd hebben dan lijkt het me leuk om een kop koffie of biertje te drinken. Dan kun je ook direct kennismaken met de nieuwste Crevecoeur telg: op 6 december is onze zoon Tobias Crevecoeur geboren.

  Groet, Michel Crevecoeur (+597 8109744)

  • Hi Michel,

   Wat leuk dat jullie in Paramaribo wonen! We vinden het een erg leuk land. Dennis had me inderdaad al gevraagd of ik familie had in Suriname, niet dat ik wist.. Des te leuker de verassing dat jullie hier zijn. Morgen (26 dec) gaan we in ieder geval naar Paramaribo, we hebben een autootje gehuurd. ‘s Ochtends wil ik proberen in te klaren, is nog heel gedoe hier. Maar we we zouden morgen middag even langs kunnen komen of ergens af spreken. Lijkt me erg leuk jullie zoon te zien. Ik probeer je anders ook nog wel even te bellen.

   Groetjes en een hele fijne kerst!
   Roelof

 8. Hoi Roelof en fam,

  Heb even jullie verslagen gelezen. Indrukwekkend! Ik wens jullie mooie kerstdagen toe in Suriname en een gelukkig 2015.

  gr Peter

  • Hoi Peter,

   Dank je wel. Leuk dat je onze blog ook leest. Wij genieten ook erg van onze reis, en Suriname bevalt op tot op heden prima, erg relaxed.

   Jij ook hele fijne kerst toegewenst!

   Groetjes,
   Roelof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *