50 tinten blauw

Wat doet onze White Witch in blue het goed zeg.
Deze middag hadden we onverwacht 25-30 kopen wind staan (6-7 Bft). Het was niet voorspeld, maar hing om een aantal buien heen waar we tussendoor voeren. Dus getogen in shirt en korte broek zaten Roelof en ik allebei buiten; heerlijk in een tropisch buitje/douche. Ik achter het roer. Ongelofelijk om dan te zien hoe lekker ons schip zeilt en hoe stevig ze is. De golfhoogte was aardig opgelopen in de bui en we surften van de golven af. Dan sta je achter op het schip en surft met 10 ton schip steil een golf af naar beneden en zie je de voorpunt ergens in de diepte van het dal. Het is net alsof je dan op een soort rodeo stier zit en het voelt stoer in combinatie met heel veel adrenaline van de spanning. Maar we hadden alle zeilen behoorlijk gereefd, dus het bleef bestuurbaar en onder controle. En het schoot lekker op!!!

Nu varen we weer de nacht in. We hebben nu ook het grootzeil weggehaald en alleen onze 16 jaar oude, opgelapte fok (Genua) trekt ons soepel op de passaatwind vooruit. De mijlen vliegen voorbij. Nog 640 mijl te gaan naar Paramaribo; dus laatste 1/3 deel. Vanaf morgen zouden we ook meer stroom krijgen. Ben benieuwd, kan oplopen van 1-3 knopen. Dat is natuurlijk weer lekker meegenomen.

Inmiddels zie ik bont en blauw. De catering gaat uitstekend, maar door al het opvangen van het gewiebel van het schip in de keuken met mijn heupen zitten er toch een paar mooie kleuren op. Nu kleur ik dus ook goed bij onze White Witch in blue.

Onze positie is op vrijdag 22:24 UTC: 08-59.7’N 44-57.4’W

4 thoughts on “50 tinten blauw

 1. Hoi Aranka,
  Tussen alle verslagen door kwamen jouw kookkunsten en behendigheid echt goed naar voren.! Wordt volgens mij erg gewaardeerd door Roelof en de kids. Wel jammer van de blauwe plekken! Een kok op zee is zoals blijkt echt een heel ander verhaal dan een kok in een mooie keuken op het vaste land.
  Knap dat je het allemaal toch iedere keer weer flikt en de rest van de bemanning steeds met al het lekkers (gerechten, wentelteefjes, e.d.) weet te verrassen!-:) Complimenten!!!
  Groeten aan jullie Allen, Umro

  • Hoi Umro,
   Ik heb nog nooit zoveel waardering gehad voor het eten wat ik kook zoals tijdens deze reis op ons schip. Het is erg leuk als Wouter de pannen in kijkt en roep lekker mam. En als dan de kommetjes of borden naar buiten worden aangereikt, staan ze allemaal te trappelen.
   Ik ben bang dat dat thuis weer een stuk saaier wordt en minder gewaardeerd, Dus ik geniet er nu met volle teugen van. Het werkt in ieder geval behoorlijk motiverend alle reacties.
   Tot heel gauw ziens hier in Suriname,
   Ranka

 2. Hoi Aranka,
  7 Bft is het hier ook al een paar dagen, maar in korte broek buiten zitten, is er zeker niet bij! (ik ben helemaal niet jaloers, hoor, ook niet als ik lees over het steil een hoge golf af surfen).
  I am impressed.

  • Ha Geof,
   Ja grappig om nu met een zeilboot avonturen mee te maken op zee, vergelijkbaar met de kano vakanties van vroeger. Alleen het voelt anders op zo’n schip, qua verantwoordelijkheid, veiligheid en langere afstanden. Maar de ervaringen uit het verleden komen altijd van pas. En de temperatuur tijdens onze oversteek is niet onder de 30 graden gezakt aan boord. Het is ook erg gek om kerst te gaan vieren terwijl het zo heet is. Dat is de tweede keer dat we op zo’n wijze kerst gaan ervaren.
   Liefs,
   Ranka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *