Prachtige oversteek naar Grebbestad 🇸🇪

Nadat we BELUGA 9 juli hebben terug gevaren vanuit Makkum waar bij KM Yachtbuilders nog een paar laatste verbeteringen zijn uitgevoerd vertrekken we een week later vanuit Enkhuizen richting…. Ja waar gaan we eigenlijk naar toe? Donderdag was het idee om naar de Scillies te varen met de Bo en de Hasta Luego. Maar vrijdag lijkt die zeldzame oostenwind al een stuk minder lang door te staan. Dan toch maar naar Wight, de kanaal eilanden of toch naar Zweden. Uiteindelijk besluiten we na het nodige ge-app, gebel en ontbrekende paspoorten dat we richting Zweden gaan en dinsdag vertrekken als er een goede ZO wind staat.

Onderweg van Enkhuizen naar Amsterdam “op twee oren” met de kluiver uitgeboomd met de nieuwe spinnakerboom.

Via Amsterdam – waar we overnachten langszij de Bo – varen we zondag naar IJmuiden, een haven met ietwat vergane glorie maar ook met een heerlijk strand om de hoek. Maandag varen we naar Texel met weinig wind maar het eerste stuk kunnen we nog zeilen met de spinnaker. Bij Texel ankeren we in het Molengat, iets te zuiden van de west-kardinaal Bunker 1, waar we met dit vrijwel windstille weer heerlijk liggen. Als we aan land gaan blijken we voor een naakstrand te liggen tot grote hilariteit van onze pubers.

Op weg van IJmuiden naar Texel hijsen we voor het eerst de Oxley Levante Spinnaker.

Dinsdag 12 juli vertrekken we vroeg om zes uur. In het begin is er nog niet veel wind en varen we net 4 tot 6 knopen met de stroom mee. Maar al snel neemt zowel de wind als de stroom toe en om 12:00 varen we tussen de 8 en 9 knopen op een totaal vlakke zee met een ruime wind 3-4 Bft uit het zuid oosten. In de komende 24 uur leggen we ruimt 200 nm af met de BELUGA en zijn we al bij Thyborøn. We genieten enorm van de tocht en de BELUGA vaart heerlijk. We varen heel gelijk op met de Hasta Luego die we nog steeds binnen een paar mijl met het oog kunnen zien. De Bo vaart iets verder vooruit maar is op de marifoon nog goed te bereiken. Toch een soort van gezellig dat je niet helemaal alleen vaart. Na Thyborøn wordt de wind minder en varen we een stuk met de spinnaker.

Als de wind in het Skagerrak toeneemt tot 20 kn halen we spinnaker weg en varen door “op 2 oren”. Fijn dat we de kluiver nu kunnen uitbomen met de nieuwe spinnakerboom. De wind blijft toenemen in vlagen en bij ruim 30 kn surfen we met meer dan 10 kn van een golf en lopen uit het roer waardoor we gijpen en de boot behoorlijke helling maakt. Gelukkig hebben we een bulletalie staan die de klap opvangt maar ook breekt als het volle grootzeil eraan trekt. Grootzeil naar beneden, en dan lopen we nog steeds 8 kn op alleen de kluiver. Wel even schrikken, gelukkig alleen een oude val van 12 mm geknapt en verder geen schade, maar dat kan met een klap gijp ook heel anders aflopen.

De wind blijft nog met vlagen komen van 30 knopen dus we varen nog even door op alleen de kluiver. Later als het rustiger is geworden gaan we weer verder “op twee oren”. Onderweg hebben we ook nog contact via de SSB met Idris op de Dixbay die helemaal in het noorden van Noorwegen vaart. De verbinding is prima.

Donderdag om 08:00 gaat de wind echt uit en moeten we de laatste 50 nm op de motor varen voor we aankomen in een prachtige baai Södra Dyvik, vlakbij Grebbestad.

12 thoughts on “Prachtige oversteek naar Grebbestad 🇸🇪

 1. Jullie zijn goed bezig, ik ben jaloers want ik heb al 10 jaar geen schip meer.
  Doe Aranka, Mirthe en Wouter de groeten, misschien kennen ze me nog!
  Ik wens jullie goede vaart zonder verdere klapgijpen, dat heeft mij ooit een bril gekost en een heel grote bult!

  Met vriendelijke groet,
  Willem Taverne, Zoetermeer

 2. Leuk dat we jullie weer kunnen volgen! Ziet er prachtig uit. Bevalt de nieuwe boot goed? Ook voor jullie “jong volwassenen”?
  Even schrikken zo’n klapgijp, maar gelukkig hadden jullie een bulletalie vast gemaakt, niet voor niks dus.
  Hele goede reis, groetjes voor jullie allemaal en hoop dat jullie volop kunnen genieten
  Liefs, Ellen

 3. Hi Roelof, ik kreeg ineens weer een mail met een reisverslag. Hoe leuk is dat. Ik wens jullie goede reis en een fijne vakantie, veel plezier.
  Leuk om jullie zo te volgen.

  Groetjes Angèle 🙂

 4. Dat is erg leuk weer post van zeilreis met Beluga
  Ik schrok wel van gijpen. Dacht altijd dat je zoiets met opzet doet.
  Maar niet dus. Ja lijkt me erg gevaarlijk dan.
  Wat fijn dat de kids ook zo leuk met elkaar zijn.

  Hier ook weer lekker weer.
  De hitte voorbij, was even afzien.
  Maar niet geklaagd. Ik heb het goed.

  Tessa komt dit weekend terug. Wel prettig weer 1 kind in de buurt.
  Voor ouders nooit fijn als alles tegelijk weg is met vakantie.

  Liefs. Marja

 5. Hoi zeilvrienden. Weer een leuk verhaal! Pas wel een beetje op hè! Ik heb na een klapgijp een plaat met 5 schroeven kunnen gaan halen in het ZH! Had ook heel anders af kunnen lopen. Toch maar even die lijnen nalopen! Leuk om Myrthe en Wouter weer te zien. Wat een verandering sinds ons 1e rondje Atlantic! Veel zeilplezier! ???‍♀️⛵️

 6. Leuk om zo jullie avonturen te lezen en wat foto’s te zien. Veel plezier! Groet uit de Achterhoek. Herbert

 7. Ha Roelof,
  Hartstikke leuk om weer iets over één van jouw zeilreizen te lezen.
  Heel verrassend!
  Ik lees graag de verslagen.
  Veel succes en plezier!

 8. Zo bofkonten en dan nog wel 6 gangen. En de afwas hebben ze ook nog gedaan.
  Wat een leuk en lief plan van Inge. Maar ze hebben wel genoten van het maken en van te voren proeven en lekker vingers aflikken.
  Heel lief zeg. Ben onder de indruk.
  Liefs van mij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *