Onderweg naar Horta op het eiland Faial

We waren eigenlijk nog niet klaar op Flores. Het eiland is zo gemoedelijk, vriendelijk, groen maar ook ruig door vulkanisch gesteente, daar hadden we best langer van willen genieten. Maar vandaag (zaterdag 6 juni) kunnen we nog met goede wind naar het eiland Faial, naar de havenplaats Horta varen.

Afgelopen nacht passeerde een depressie, die we al een tijd zagen aankomen. Wij waren blij dat we Flores, het meest westelijke eiland van de Azoren, voor deze depressie konden aanlopen. Ook de Ojala kwam twee dagen later nog voor de bui binnen. En afgelopen nacht hebben we de Batjar in de haven ontvangen en deze ochtend ook nog Elsa en Jaap van de Sark. Zij hebben fikse wind gehad (30 tot 40 knopen wind) en waren heel erg blij dat ze waren aangekomen. Het haventje was gelukkig nog niet vol, dus alles paste nog en we lagen volledig in de luwte van het eiland. Dus in de haven is alles verder heel rustig verlopen.

Maar de verwachting is dat, nu die depressie is gepasseerd, de wind weer inzakt en daarna draait en uit het oosten gaat waaien. De havenmeester zegt dat de haven van Flores zeer oncomfortabel wordt door de deining bij oostenwind. Bovendien betekent oostenwind, tegenwind naar het volgende eiland van de Azoren. Kortom een snel besluit genomen en plannen om Flores verder te verkennen stop gezet. We zijn dus op doorreis naar Horta.

Op dit moment hebben we nog wel veel deining van de depressie (gemiddelde golfhoogte tegen 3 meter). Maar elk uur dat we verder komen zien we dat zienderogen afnemen en morgenochtend zal dit al zijn gezakt onder de 2 meter deining en dus weer heel relaxed zijn. Voordeel is dat we vandaag in ieder geval nog wind hebben en we zeilen heerlijk. De afstand naar Horta is 130 mijlen, dus daar doen we ietsje langer over dan een etmaal. Verwachting is dat we zondag in de middag weer in de haven liggen. Dan zetten we onze ontdekkingsreis op de Azoren weer voort.

Obze positie is op 06/06/2015 22:36 UTC: 39-01N 30-08W

3 thoughts on “Onderweg naar Horta op het eiland Faial

 1. heel blij met waarschuwing, want ik zag tot mijn schrik jullie weer op de oceaan varen.
  jammer, dat jullie flores moesten verlaten.
  fijn, dat de anderen ook goed zijn aangekomen
  geniet van de de eilanden !!!!!

  xxxxx mammie

  • Hi Marja,

   Nou we hebben geluk gehad dat we drie dagen op Flores konden blijven en het ook goed hebben kunnen zien. De boten die na ons aankwamen moesten al eerder weg voor de oosten wind kwam. Maar het klopt dat we anders nog best een paar dagen langer hadden willen blijven. Gelukkig konden we nu het grootste deel naar Faial ook weer zeilen. Nu houden we even een paar dagen rust in Horta en doen de was, repareren de vlag en meer van dat soort klusjes. Morgen of overmorgen willen we een autootje huren en het eiland verder bekijken en we willen ook nog met de ferry naar Pica wat hier vlakbij ligt. Daarna willen we nog naar Sao Miguel en Terceira voordat we richting Ierland vertrekken.

   Groetjes,
   Roelof, Aranka, Myrthe en Wouter

 2. Het blijft boeiend om te lezen, wat jullie zoal doen en beleven. Ik geniet steeds met volle teugen. Knap zoals de kinderen zich goed houden, want het is toch een behoorlijk lange tijd steeds dat ze niet veel energie kwijt kunnen.
  Steeds is het weer goed te lezen, dat jullie goed ergens zijn aangekomen. Ik blijf lezen en genieten.
  Goede reis de laatste loodjes!

  Thuiskomen is ook weer genieten!

  T Elsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *