Sleepgenerator in gebruik

We zijn inmiddels weer ingeslingerd. En belangrijker, het is gaan waaien! Gistermiddag konden we net wel/net niet zeilen, 8 knopen wind pal van achteren. ’s Middags de Genua uitgeboomd en toen liepen we toch zo’n 4 knopen, niet genoeg als je 800 mijl moet overbruggen, maar de motor kon uit. ’s Avonds kwam er meer wind en hebben we een rif gezet.
Het was wel grappig, want we hadden het deklicht aangedaan bij het zetten van een rif. En kennelijk heeft het licht de nieuwsgierigheid van een dolfijn gewekt. Die kwam met een hoge sprong twee meter langszij uit het water gesprongen en viel er weer plat op zijn buik in. We schokken ons rot! Hij waarschijnlijk ook, want daarna zagen we hem niet meer.

Inmiddels moeten we nog zo’n 560 mijl en hebben we er zo’n 250 mijl op zitten. Nog een paar uurtjes en dan zijn we op een derde… Vannacht was een goede nacht. We hebben lekker door gevaren met een snelheid van 6-7 knopen. Zoals het er nu naar uitziet komen we ergens woensdag in Mindelo aan. Het zal er dan wel druk zijn, want er liggen dan ook een heleboel boten (ca. 60) van de ARC, een georganiseerde tocht van honderden zeilschepen die de oceaan oversteken. Gelukkig gaat maar een beperkt aantal daarvan langs de Kaapverdische eilanden.

Vandaag is het weekend en dus hebben Wouter en Myrthe vrij van school en hoeven even niets. Myrthe ligt een boekje te lezen en Wouter is aan het nadenken wat hij nu toch op zijn brood moet nemen……het wordt stroop.

Verder hebben we te weinig stroom, gisteren stond de accu nog op 100%, door het motoren, en vanochtend was er nog maar 65% van over. Vanochtend hebben we dus maar de sleepgenerator in gebruik genomen (het pakketjes waarop we in La Gomera zo lang gewacht hebben). Het is een lang touw met daaraan een propeller die gaat draaien in het water door de snelheid van de boot. In het begin zat er een “draaiknoop” in de lijn, waardoor we een hoop herrie, gespetter en geplons achter ons aan hadden (net een mislukte skie). Na even bijgelegen te hebben draait ie nu mooi en laden de accu’s op. De zon schijnt inmiddels ook dus de zonnepanelen doen ook mee. Nu is alleen nog de vraag hoe haal je die draaiende propeller weer uit het water…

Los van walvissen op een mijl afstand, een groep grotere dolfijnen met spikkels en enkele kleine dolfijnen gisteren, zien we verder niet zo heel veel. Er is op onze route nauwelijks vrachtverkeer. Enkele boten zien we passeren op de AIS, maar dat is op zo’n grote afstand, dat we ze niet echt zelf zien. Dat geeft echt een gevoel alleen op de wereld te zijn. We missen ook contact met anderen op de SSB-radio, want we kunnen de andere Nederlanders niet ontvangen. Reacties op onze blog kunnen we pas lezen als we op de Kaapverden zijn en weer internet hebben. Dus we moeten het nu echt van elkaar hebben!

Onze positie op 15/11 om 09:30 is: 24-20.8’N, 19-03.1’W

4 gedachten over “Sleepgenerator in gebruik

 1. Leuke blog weer! En nu weten we ten minste ook hoe het zit met de sleepgenerator en dat jullie onze reactie pas later lezen. Dat vroeg ik me nl al af. Het blijft bijzonder die walvissen en dolfijnen. Vogels ook? Ik zou de hele dag over het water turen om er geen een te missen;-) Nou, ik hoop dat jullie je niet vervelen. Gelukkig is er stroop.
  Groetjes, Tessa

 2. Ja, jammer, dat jullie de réacties pas enkele dagen later kunnen lezen.
  Tessa en ik hadden het er van de week over. Juist als je zo alenig :>)
  bent, als de anderen slapen, heb je daar misschien iets meer behoefte aan .Nou vraag ik me af, of die propeller niet gevaarlijk is voor dolfijn of walvis. Of de walvissen beschadigen of je propeller gaat kapot ???
  Misschien domme vraag. Maar over enkele dagen zal ik dus het antwoord weten. Wat goed van je ,Myrthe en wat leuk een spannend boek zelf te lezen. misschien kan je Wouter voorlezen ?
  Of doe je dat al.? Dag, dag, liefs en goede vaart verder.
  M.m.n

 3. Echt Alleen op de wereld!
  De beloning wacht dan op de Kaapverden.
  Weer veel boten, mensen en vooral veel nog te lezen e-mail!
  Wij volgen jullie en leven mee via de blogs! Umro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *