Oost West thuis best

Wat zo’n vertrek toch weer doet met je gemoedstoestand. Het grappige is dat ik naast onze vertrekkers geest en onze nieuwsgierigheid naar iedere keer opnieuw een nieuwe bestemming, toch ook een hele andere zijde van mezelf leer kennen. Een Oost West Thuis Best zijde, waardoor ik het eigenlijk diep in mijn hart best wel fijn vind om weer terug naar Europa te varen.
Ook Wouter had het de eerste dag even moeilijk. Wetende dat we weer 2 weken op de boot zijn, onder elkaar, krijgt hij altijd even heel erg heimwee naar zijn grote vriend Bas. Aandoenlijk is het soms hoe hij ook de dingen die hij beleeft uitdrukt in de vorm van: “Cool, dat moet ik Bas vertellen”. Myrthe drukt het weer op haar eigen manier uit: “Mam, als we weer in Europa zijn gaan we dat echt even vieren he?”. Nou dat lijkt mij dus een uitstekend idee.

De golven die we de eerste dag hadden en die ons katterig maakten, zijn verdwenen. Wouter was even heel erg misselijk en heeft overgegeven. Wel grappig, hij kwam naar buiten en ging naar de horizon kijken. Hij stond voor de ingang en keek over de buiskap heen. We vroegen nog: “wil je een emmer?” “Nee, even wachten”. Dat hadden we dus beter niet kunnen doen. Hoepsakee, daar ging het over de buiskap heen. Handig buiten, want een puts zeewater doet wonderen. Over de buiskap was misschien even iets minder handig, maar ja. En daarna zit Wouter dan weer helemaal vrolijk en blij dat het over is, geweldig te genieten van een bekertje noedels en honderduit kletsend. Oh, wat lijkt die jongen op mij!!!

Ik ben benieuwd hoe deze oversteek gaat. Van te voren stikte ik weer van de zenuwen. Komt omdat je de 2 weken vooruit niet alles kan overzien qua weervoorspelling. Maar het weergat zoals we dat nu hebben gekozen lijkt vooralsnog prima. En het is heerlijk dat Jaap vanuit Nederland weer nauw met ons meedenkt en weerberichten analyseert. Waarschijnlijk krijgen we wel de wind uit alle hoeken. Dat zal dus heel anders zijn dan de oversteek naar Suriname, waarbij je de passaatwind van achteren hebt en bij vertrek de zeilen instelt en vervolgens daar 2 weken bijna niets aan hoeft te veranderen! We hebben nu al de zeilen op stuurboord en bakboord gehad, aan de wind en halve wind gevaren, op twee oren en de genaker enkele uren ingezet en zelfs de motor al 6 uur aan gehad. We zitten niet stil!!

We varen nu door de Saragosa zee. Volgens mij is het het gebied in de Atlantische Oceaan, waar de plastic soep van deze zee het ergst zou zijn. Maar wij zien er nog niet veel van. Je ziet heel af en toe iets drijven in het water, een jerrycan of plastic zak. Wel zien we veel Portugese oorlogsschepen. Lijken ook net plastic zakjes; ze hebben doorzichtige zeiltjes boven het water uitsteken. Kortom, wij zullen niet gaan zwemmen onderweg, want de tentakels van deze beesten voel ik liever niet! Onze bootmeeuw die ons naar Bermuda vergezelde heeft ons ook weer even opgezocht. Ik herkende hem direct, maar dit keer maar geen worst aangeboden!

We varen vandaag wat oostelijker dan we van plan waren omdat er zich een storm ontwikkelt ten noord-westen van ons. Op de weerkaartjes die we via de SSB binnenhalen kunnen we dat gelukkig goed volgen. Door nu wat zuidelijker te blijven hopen we er geen last van te hebben.

Onze positie is op 21 mei 02:30 UTC 33-19N 61-05W

7 gedachten over “Oost West thuis best

 1. Hoi Aranka,
  Zoals altijd weer genieten we van al jullie verslagen en foto’s.
  Faye is jaloers op alle avonturen en heeft regelmatig het plan om ook een jaar op reis te gaan
  Spannend weer zo een lange oversteek!
  Succes!

  Groetjes
  Faye en Sylvia

  • Hallo Faye en Sylvia,

   Dank jullie wel! Leuk dat jullie ons nog steeds volgen. Wij genieten erg van onze reis dus ik kan me heel goed voorstellen dat Faye dat ook leuk lijkt. En als Faye het leuk vind mag ze ook best een keer als we weer in Nederland zijn een dagje meevaren (wordt misschien wel 2016 ;-). Wij genieten nu lekker van de Azoren voordat we eind deze maand richting Ierland vertrekken.

   Groetjes van Wouter, Myrthe, Aranka en Roelof

 2. Hoi lieve buurtjes!
  Nou, wij vieren ook als jullie Europa weer binnenvaren hoor!
  Floor zei vorige week opeens: weet je dat ik Myrthe en Wouter echt mis?!

  Lieve mensen, doe voorzichtig en wijs. We wensen jullie weer een behouden vaart! We denken aan jullie en kijken naar jullie uit!
  Liefs peet enco

  • Hoi Peet en co,

   Dank jullie wel! Wij vinden het ook wel lekker om weer in Europa te zijn. Het is ook heerlijk op de Azoren, Flores was erg mooi en Faial moeten we nog gaan bekijken. We hebben even een paar dagen rust ingebouwd want na de oversteek was dat er nog niet van gekomen op Flores.

   Lijkt ons ook lekker om weer thuis te komen en jullie allemaal te zien. Nog één grote oversteek naar Ierland en dan varen we rustig via de oostkust van Ierland naar Schotland en dan via het Caledonisch kanaal door Schotland heen.

   Tot binnenkort!
   Roelof, Aranka, Wouter en Myrthe

 3. Hoi allemaal, Een behouden vaart en ook wij zijn heel ☺ als jullie weer im Europa zijn. Doe voorzichtig en veel liefs, Trix, Martijn, Lieve en Sebastiaan

 4. Lieve mensen,

  Hoe herkenbaar. Bij ieder vakantie heb ik hetzelfde. Of ik nu 2 weken ga of 2 maanden. Iets voorbij de helft, uiterlijk 3 drie dagen van te voren, heb ik zo iets. Ik ga maar. Als ik een dag te vroeg klaar ben met inpakken, ga ik meteen. Waarschijnlijk heeft iedereen dat wel een beetje, “Weggaan is leuk, maar het allerleukste van een reis is het weer thuiskomen!”.

  Goede reis, wees voorzichtig en behouden thuiskomst.
  Liefs T Elsa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *