Hoogtepuntjes van de dag

Roelof ligt lekker te slapen en ons schip stuurt zelf relaxed de goede kant op. Mooi tijdstip om tijdens mijn wacht (midden in de nacht) dus even een blog-update te doen.

We gaan niet hard, maar we zeilen met wisselend 9-15 knopen wind (2-3 Bft). We sleutelen steeds aan de zeilvoering, om maximaal snelheid of comfort te houden (weinig wind/ deining / zigzagkoers). We hebben in 2 dagen ongeveer 260 NM afgelegd. Nog 1640 NM te gaan. Mogelijk gaat komend weekend de echte passaat goed staan. Op het SSB-netje hebben we 2x per dag contact met andere schepen die onderweg zijn. Het is ongelofelijk over welke afstanden je bekende stemmen kan horen, alsof ze naast je staan. Heerlijk!

Hoogtepuntjes:
– Wouter en Myrthe hadden hun school al om elf uur klaar.
– Roelof schrok zich gisternacht een ongeluk toen hij bij de mast bezig was. Er fladderde een vogeltje tussen zijn benen door hij was er bijna op gaan staan. Het leek wel een zwaluw-achtige, maar dan veel groter. Was even aan het uitrusten, zo ver uit de kust!
– En we hebben een ander schip gezien. Ja, we zijn hier echt niet alleen op deze grote plas. Een visser was echt in beeld.
– Van de plastic soep zien we niets; wel lagen er ineens 2 rare (voet)ballen in het water. Meetstationnetje of verloren lading?????
– Reddingsactie van op het droge liggende vliegende vissen lukt beperkt! Als het lukt de wild spartelende graten weer overboord te zetten heb je echt zulke stinkende vingers. Dan smaakt geen koekje meer en leer je het neuspeuteren ook volledig af. Misschien handig om hier eens hulp bij te vragen van Myrthe en Wouter.
– De kinderen hebben ieder een kalender in hun kooi hangen. Ze strepen de dagen af die we hebben gevaren. En ze schrijven er de bijzondere dingen in. Zo zien ze precies wanneer pappa jarig is en of we kerst onderweg gaan vieren of heel misschien in Suriname!!!
Maar het leukste is als ze een dag eraf kunnen strepen, want ze hebben zelf bedacht dat je dan een koekje mag eten!
– De avondmaaltijd was weer eens goed geslaagd, volgens recept uit “Koksmaat, recepten voor aan boord”. Aardappelblokjes met prei, bouillon, komkommer, tomaat en rookworst; allemaal samen in 1 pannetje gekookt. We hebben nog net niet het pannetje leeg gelikt, maar alles is schoon op!

Onze positie op zaterdag 04:13 UTC is 15-41.7’N 30-22.2’W

7 gedachten over “Hoogtepuntjes van de dag

  • Hoi Saskia,
   Ja we waren 2 weken met zijn vieren en het is prima verlopen. Goede sfeer aan boord en ieder zijn eigen rol.
   Ik wens jullie ook hele fijne familietijd toe lekker met de kerst bij de kachel en misschien kerstboom.
   Liefs,
   Ranka

 1. Mooi en Spannend Aranka,
  Jullie vorderen gestaag!
  Ik ben benieuwd wanneer jullie in Suriname arriveren.
  Jullie zullen er ongetwijfeld een leuk tijd beleven. Dat’s ook fijn om naar uit te kijken! Toch?
  Laat ons in ieder geval op mooi weer hopen (d.w.z. droog weer!)
  Warm is het toch wel! -:)
  Goede Vaart,

  Umro

 2. Heerlijk om te lezen dat het jullie voor de wind gaat. Hoop met jullie dat het een Surinaamse kerstkalkoen met roti wordt dit jaar! Wens jullie nog goede dagen op zee en veel smakelijke maaltijden a la koksmaat!

  • Lieve Rigt,
   We liggen inmiddels op de Suriname rivier en het is kerstavond 24 december. De tropische buien vliegen over, maar het is lekker 30 graden. Zo eens even zoeken wat er voor lekkers te eten is aan de kant. Aan boord heb ik weinig verse groenten of fruit meer na 2 weken.
   groet,
   Ranka

 3. Hoi Aranka, Roelof en kids

  Wat een leuk verhaal! Het is daar heel wat beter daar dan hier in Zoetermeer hoor! Hier gebeurt maar weinig. Voor vliegende vissen is hier geen biotoop aanwezig, waardoor neuspeuteren gelukkig nog wel tot de mogelijkheden behoort.
  Ik hoorde en zag tot mijn blijdschap dat de puzzel af is, een behoorlijke prestatie van jullie grut, mij zou het waarschijnlijk niet gelukt zijn…
  SSB is een apart verhaal, ik heb er ooit eens een syllabus geschreven voor een cursus die ik bij Siemens over kortegolfontvangst heb gegeven. Wegens propagatie verschijnselen in de atmosfeer weerkaatst het radiosignaal in die golflengte heen en weer tussen de heavysidelaag (geioniseerde lagen) in de atmosfeer en de aarde. De afstand die daardoor kan worden overbrugd is veel groter dan bijvoorbeeld FM radio en de Marifoon, want dat zijn eigenlijk zichtverbindingen die niet veel verder reiken van de horizon. Alleen de lange en middengolf komen wat verder.
  Om de plastic soep in de oceaan te kunnen zien moeten jullie naar het noorden van de Stille of Grote Oceaan, die ligt m.i. niet daar waar jullie nu zijn!
  Hier is het een troep vanwege renovatie van badkamer en wc, ben vandaag eindelijk weer eens een beetje aan het opruimen geweest.
  Morgenavond ga ik gezellig met Marja naar een Siemens (AKO) concert, gegeven door studenten van het Haags Conservatorium. Zal wel weer gezellig worden want het is tegelijk weer een soort reunie met oud collega’s.
  OK, ik ga nu snel een kerstkaart in elkaar draaien en bestellen bij Vista, ‘k ben er wat laat mee!

  Groetjes en behouden vaart !!
  Willem Taverne

  • Ha die Willem,
   Ja die puzzel was zeker een prestatie, makkelijk was hij zeker niet.
   Wat die SSB radio betreft, het grappige is als het ene schip in daglicht zit en het andere schip in de nacht kan je elkaar niet meer verstaan. Zal ook theoretisch te verklaren zijn met weerkaatsing in luchtlagen.
   De plastic soep in de stille oceaan is de bekendste. Maar in alle 7 oceanen zit een gyre (een soort draaikolk door heersende wind en stroming in het rond) en ook een plastic soep. Die waar wij door varen is beperkt qua grootte en daarom dus ook minder bekend en mogelijk minder problematisch. Eigenlijk kan je er nooit iets van zien als je erdoor vaart. Maar als je een emmer zeewater boven haalt en laat staan zullen er kleine stukjes plastic naar de bodem zakken en duidelijker zichtbaar worden.
   Zo’n test gaan wij niet doen, maar het valt wel op dat er heel veel zwerfvuil en plastic in alle landen om de zee heen is. Ook nu in de Surinamerivier drijft er veel plastic langs wat straks de grote oceaan in gaat naar buiten met de ebstroom. Geen idee hoe groot de impact is.
   Fijn dat je renovaties klaar zijn. Ik hoop dat je gezellige dag hebt gehad met mammie en wens je hele fijne kerstdagen.
   Aranka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *