Gennaker erop, Gennaker eraf

Vandaag een heerlijke zeildag gehad. Er was niet veel wind, rond de tien knopen. Vanochtend hebben we daarom de gennaker gehesen en met ruime wind liepen we toch vijf tot zes knopen met minder dan 10 knopen wind. Toen de wind toenam de gennaker weer naar beneden gehaald. En je begrijpt het al, even later nam de wind weer af, en toen hebben we hem maar weer gehesen. Voor het donker werd hebben we hem weer naar beneden gehaald. Ondertussen hebben we ook nog de genua uitgeboomd, kortom we zijn lekker bezig geweest met de zeilen.

Het was vandaag wel gezellig, er voeren twee andere zeilschepen vlakbij die samen opvoeren, maar elkaar kwijt waren geraakt en geen marifoon contact meer konden krijgen. Ik zag op een gegeven moment beide op de AIS en kon ook met beiden via de marifoon praten, en heb dus maar wat boodschappen over en weer doorgegeven. Ook gezellig over het weer gekletst, eigenlijk weet niemand wat nu wijsheid is, noordelijk varen of toch zuidelijker blijven… De kaartjes veranderen ook elke dag, nou voorlopig hebben we lekker ruime wind en schieten we toch ook prima op.

We hebben twee keer per dag contact met de andere schepen via de SSB-radio. Er zijn nu maar liefst acht Nederlandse boten onderweg naar de Azoren. De Win2win en de Lotus liggen ver voor ons en zijn direct vanaf Sint Maarten vertrokken. De rest is allemaal vanaf Bermuda vertrokken. De Ojala is vrijwel tegelijkertijd met ons vertrokken en daarmee hebben we dan dagelijks contact over wat de beste route is. Toch fijn dat dit mogelijk is.

We hebben vandaag opnieuw walvissen gezien, maar ze waren wat verder van de boot af. Vanavond hadden de kinderen een meevaller, ze zouden vrijdag een kadootje krijgen, en wij dachten dat het pas donderdag was. Nou dat klopte dus niet, het was al vrijdag, ja, “time flies when you are having fun” zeggen ze dan. Dus mochten Myrthe en Wouter hun kadootje vandaag al hebben. En, Wouter wou ook een keer wacht lopen met mij. Ik geloof dat het hem er vooral om te doen was om dan lekker te kunnen snoepen… Nadat hij zijn Twix op had viel hij toch al snel in slaap.

Verder gaat het prima aan boord. Myrthe en Wouter hebben goed hun schoolwerk gedaan, Aranka kookt elke dag weer iets lekkers en zo schuiven de dagen voorbij. We zitten inmiddels op een kwart en heben tot nu toe heerlijk weer. Hopen dat dat zo blijft!

Onze positie is op 23 mei 02:00 UTC: 33-53N 55-57W

Eén gedachte over “Gennaker erop, Gennaker eraf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *