Einde in zicht!

We hebben vandaag (dinsdag) moeten motorzeilen. Komt ook wel een beetje omdat we de vaart er nu in willen houden. Hadden we geen haast gehad dan hadden we zeilen met 3 knopen ook best gevonden. Maar ja, we ruiken stal en plannen nu om woensdag met licht aan te komen. Ik loop als het goed is nu mijn laatste nachtwacht met volle maan, want het is nog 70 mijlen. Er staat nu 4 Bft wind en we scheuren door het water recht op ons doel af. Lekker! We verwachten aan het einde van de middag aan te komen op het eiland Flores, na 15 dagen (waarvan 92 uur motor-zeilen). Er is een hele kleine haven en we moeten dus even kijken of we in de haven kunnen liggen of op een goede plek kunnen ankeren. Als het te vol is moeten we door naar Horta, maar dat is weer 130 mijl verder. Dat doen we dus liever niet, mede omdat Flores een heel mooi eiland schijnt te zijn, wat we niet over willen slaan. Maar een goede plek willen we wel hebben, want vrijdag verwachten we een depressie over de Azoren waar wel een bak wind onder hangt.

We zien er wel naar uit om weer aan land te gaan. Ook al is het een prachtige tocht (met walvissen, heel veel dolfijnen en schildpadden) en een echte uitdaging in routeren en navigeren, tussen lage en hoge luchtdrukgebieden om niet met te veel wind, maar ook niet zonder wind te zitten. En wat was het ook weer super om in de oversteek de hulp van Jaap te krijgen uit Nederland met weer en wind tips. Onze laatste fles bubbels hebben we al in de koelkast gezet (en Jaap we gaan op je proosten!). En wat zullen we blij zijn als straks de hele Nederlandse vloot ook veilig en behouden aankomt.

Wouter moet echt weer even ruimte hebben om te rennen. Myrthe doet het aan boord uitstekend en is nu duidelijk onze doorzetter en volhouder. Wouter kan echt niet zonder haar en wordt lekker bezig gehouden met spelletjes en knutselen. Ze is ook onder de indruk van alles wat ze op deze overtocht heeft gezien. Dat merken we aan de diepzinnige vragen die ze stelt, zoals: “Kan ik de wereld in natuur veranderen/verbeteren?” En kennelijk heeft ze ook het reisvirus te pakken, gezien de vraag: “Mam, denk je dat ik een keertje mee mag met nagyi als ze een cruise gaat maken?”

We hebben nu 15 dagen heel erg in ons eigen wereldje geleefd op onze boot. We zijn benieuwd wat er allemaal is gebeurd in Europa en kijken er naar uit om weer “online” te zijn.

Onze positie is op 03-06-2015 07:00 UTC 39-27N 32-07W (nog zo’n 45 mijl te gaan)

6 gedachten over “Einde in zicht!

 1. Hey Aranka,
  leuk om je zo te volgen via jullie reisverslagen. Door wat je schrijft over Myrthe moet ik denken aan Yoel. Hij is de kleinzoon van mijn leraar Frans en ook zo’n diepzinnige reislustige wereldverbeteraar 😉 Hij heeft de droom om in Engeland een ‘greenschool’ op te zetten en is nu met zijn vader over land naar Bali gereisd waar hij de greenschool nu bezoekt.

  https://www.facebook.com/YoelsGreenSchoolChallenge
  > http://www.WeavingGreen.net We have a shared dream: to go from Britain to Bali by Rail & Boat and spend a year at Green School.

  Hello, my dad and I are currently learning from home and planning an adventure to go from Bail to Britain by Rail & Boat. Following a campaign to win a scholarship to the Green School in Bali, Yoel has been offered a part bursary for the coming academic year August 2014- June 2015. The challenge now is to raise the necessary funds to make our dream a reality.

  We have launched a blog and invite you to follow our progress: http://www.WeavingGreen.net

  • Hoi Ruth,
   Wat een leuk initiatief zeg weavinggreen. Grappig om te lezen dat zij ook puzzelen hoe je dingen die je ziet kan overbrengen, omdat foto’s en verhalen alleen niet altijd volstaan. Leerzaam om te volgen, dus dank voor de link.
   Ik vind het leuk dat Myrthe ook al zo over wereldissues nadenkt, maar ik ben bang dat ik haar ook niet kan behoeden voor het puzzelen en worstelen bij het zoeken naar een eigen rol hierin. Ik hoop dat ze er in slaagt, maar bij veel minder ben ik al reuze trots op haar.
   Groetjes, Aranka

 2. Geweldig, jullie zijn er en toch nog vlug, hoor.
  De anderen doen er wat langer over.
  Heerlijk hè Myrthe en Wouter, even lekker rennen, geweldig zoals jullie het hebben gedaan, 2 weken op jullie schip blijven.
  Nou Aranka en Roelof ook natuurlijk alle lof.
  Lekker bijslapen vannacht !!

  veel liefs en xxxxx

  • Ha lieve mammie,
   De kids doen het super, daar zijn we zelf verrast over. Nu in Horta krijgen ze les van Lilian van de WIN2WIN, zelfs in creatieve dingen maken, echt heel leuk. Lilian is wel een expert in kinderen en ze vermaken, maar ook zij kon Myrthe en Wouter complimenteren hoe leuk en lief ze samen kunnen zijn. Dus met recht kunnen wij samen trots op ze zijn!
   Dikke knuffel en kus, Ranka

 3. Heel erg knap zoals jullie het gedaan hebben en nog steeds doen Roelof. In jullie blog lees ik hoe jullie aan de hand van beschikbare informatie keuzen maken en depressies weten te ontwijken. Daarbij toch optimaal bij de omstandigheden, de vaart erin weten te houden. Helemaal Top! Veel plezier op Flores!
  Umro

  • Hi Umro,

   Dank! Ja het was wel puzzelen en we waren blij dat we voor de depressie -die twee dagen later over kwam- binnen waren. De Batjar en de Sark, twee Nederlandse schepen die een paar dagen later aankwamen kregen die depressie vol over zich heen. Ook de Volonté die gisteren in Flores aan kwam heeft er veel wind van gehad.

   groetjes,
   Roelof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *