5-7 juli 2013 – Heerlijk gezeild, gezwommen en gegeten in Enkhuizen

Gisteravond na het judo examen van Myrthe zijn we naar Lelystad gereden waar de White Witch nog op de kant stond. Nadat we Wouter en Myrthe naar bed hadden gebracht moesten we nog het laatste stukje rond de waterlijn in de was zetten.
Vanochtend om acht uur was er al iemand van de werf om de White Witch in het water het takelen. Schaap Shipcare had vrijdag de anodes vervangen en de schroef weer helemaal in het vet gezet, maar er bleek toch nog een anode te ontbreken. Gelukkig kon die er snel onder worden gezet (al kwam hier wel speciaal een monteur voor aanrijden).

We konden nog de laatste plekjes – waar de stempels hadden gestaan – in de antifauling zetten toen ons schip in de kraan hing. Even later lag de White Witch weer als vertrouwd in het water. Rond twaalf uur vertrokken we – nog wel wat moe – richting de eerste sluis (Noordersluis) die ruim 6 meter omhoog schut. We moesten een half uurtje wachten want de sluiswachters hadden net lunchpauze toen we aankwamen. Het was een spectaculair gezicht om een sluis in te varen met muren van ca. 7 meter hoog. Het water komt ook met veel geweld de sluis in en uit. Tijdens het schutten moest je echt opletten en 3 keer overpakken op de volgende bolder. Hierna moesten we nog door de Houtribsluizen, die al openstonden toen we aankwamen en daarna konden we eindelijk….ZEILEN!

Alhoewel er Wind uit NO was voorspeld kwam de wind toch echt uit het NW. We moesten dus kruisen, maar met een windkracht 3-4 was het uitermate relaxed. Myrthe en Wouter waren binnen druk met houten beestjes te schilderen en met het luisteren van luisterboeken. Het was heerlijk weer en we wilden het anker en de ankerlier ook nog uitproberen, dus halverwege een zwempauze ingelast. Was voor Wouter en Myrthe ook een heel welkome afwisseling met het zeilen. Meteen de vlonders maar even geschrobd en daarna verder gevaren richting Enkhuizen waar we rond een uur of acht aankwamen. De oude haven lag vol maar er was een prima ankerplek pal voor het Zuiderzeemuseum waar we geankerd hebben. ’s Avonds zijn we naar de kant geroeid en hebben we heerlijk gegeten tegenover de Drommedaris. Uiteraard was het veel te laat toen we weer terug aan boord klauterden.

Zondag ontbeten met verse broodjes en vers geperst sinaasappelsap uit het havensupermarktje. Wouter vond dat hij nu ook wel zelf kon roeien in het bijbootje. Toen hij echter los was begon hij toch een beetje sip te kijken en zijn enige voortstuwing was de wind, en die blies maar één kant op, richting IJsselmeer. Eerst geprobeerd om Wouter te overtuigen dat als hij echt wilde hij het echt wel zou kunnen, toen dat niet lukte geprobeerd Myrthe te verleiden haar broer te redden, maar Myrthe vond dat duidelijk een ouderlijke verantwoordelijkheid. Dus toen maar zelf in het water gesprongen en Wouter weer terug naar de boot getrokken.

Na het ontbijt besloten we toch eerst naar het Zuiderzee museum te gaan, zou dan wel weer wat later worden voordat we in Amsterdam zouden zijn… maar ja wel leuk nu we er toch voor liggen. Eerst probeerde we “illegaal” aan land te gaan midden in het Zuiderzee museum maar we werden onverbiddelijk teruggestuurd door een strenge suppoost. Dus maar naar de haven geroeid en even om gelopen. Het Zuiderzeemuseum was erg leuk, met onder andere een oud-hollandse kermis. Rond een uur of twee vertrokken we richting het Naviduct/sluis. Daarna konden we voor de wind zeilen op twee oren met uitgeboomde genua. Gelukkig ging het steeds een beetje harder waaien zodat we bij het Paard van Marken meer dan zeven knopen liepen (en verschillende boten met Gennaker voorbij liepen ;-).

Bij Amsterdam miste we net de Schellingwouderbrug, maar konden na een kwartiertje wachten toch verder naar de Oranjesluis. Bij de sluizen was het druk, waardoor we in de grote sluis meekonden. Toen we afgemeerd lagen bleek naast ons een collega van Aranka te liggen, Marc Fluttert die op weg was naar de Braassem en ’s nachts nog door Amsterdam ging varen. Om acht uur ’s avonds liepen we de Amsterdam Marina weer binnen. Omdat het toch al laat was zijn Aranka, Myrthe en Wouter direct met de trein naar huis gegaan en ben ik eerst de auto in Lelystad gaan ophalen. Daarna boot verder opgeruimd en pas laat thuis, maar wel na lekker weekend!

Hieronder de foto’s:

Weekend IJsselmeer
44 photos
White Witch op de kant
White Witch op de kant
Voor het poetsen...
Voor het poetsen...
Filmpje:
De White Witch
wordt naar de kraan 
gereden om weer
in het water te gaan
(gepoetst en met 
nieuwe antifauling)
Filmpje: De White Witch wordt naar de kraan gereden om weer in het water te gaan (gepoetst en met nieuwe antifauling)
Filmpje
Filmpje
Filmpje:
Kraan wordt naar de 
White Witch gereden...
Filmpje: Kraan wordt naar de White Witch gereden...
Filmpje:
Nadat plekjes van de
stempels zijn bijgewerkt 
gaat de White Witch 
weer het water in.
Filmpje: Nadat plekjes van de stempels zijn bijgewerkt gaat de White Witch weer het water in.
Filmpje:
Weer het water in.
Filmpje: Weer het water in.
Op- weg naar de kraan.
Op- weg naar de kraan.
Glanzend in de was!
Glanzend in de was!
Noordersluis
(verval 6,5 meter)
Noordersluis (verval 6,5 meter)
Als de sluis gaat
spuien liggen we
opeens in een
kolkende rivier.
Als de sluis gaat spuien liggen we opeens in een kolkende rivier.
Anker uitproberen,
dus zwemmen!
Anker uitproberen, dus zwemmen!
Wouter heeft nu
ook zijn C-diploma!
Wouter heeft nu ook zijn C-diploma!
en flonders schrobben...
en flonders schrobben...
Filmpje:
Zondag ochtend eerst
naar het Zuiderzee
museum in Enkhuizen.
Filmpje: Zondag ochtend eerst naar het Zuiderzee museum in Enkhuizen.
Voddenboer 
helpen sorteren.
Voddenboer helpen sorteren.
Lange jurken apart 
voor onfatsoenlijk 
geklede bezoekers
Lange jurken apart voor onfatsoenlijk geklede bezoekers
Zaterdag: Van Lelystad
naar enkhuizen
Zaterdag: Van Lelystad naar enkhuizen
Zondag: Enkhuizen - 
Amsterdam
Zondag: Enkhuizen - Amsterdam
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *